Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Hříšní lidé města Písku – Ladislav Beran

12. 4. 2017

Vážení přátelé edice Původní česká detektivka, hlásím se vám s recenzí, jež se týká knihy Hříšní lidé města Písku. Tento titul je již 256. svazkem této edice a musím říci, že jsem si tu knihu náramně užila. Získala si mě svou originalitou, a to jak jazykovým zpracováním, tak i námětem. Je to neotřelé a ryze historické zpracování detektivních příběhů. V knize se jich nachází přesně 21 a každý má něco do sebe. Všechny do jednoho nás zavedou do města Písku a jeho blízkého okolí, kde četníci z místní pátračky řeší mnohdy velice zapeklité případy, jež mají interesantní rozuzlení. Co nám však o knize napoví její anotace? Pojďme se na ni podívat z trochu jiného úhlu pohledu.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„V každém městě, a dokonce i v každé obci žijí tací, kteří stojí na druhé straně zákona a ze svých hříchů se pak zpovídají před soudem. A právě o nich pojednává další povídková kniha bývalého kriminalisty Ladislava Berana. Jednotlivé příběhy nás uvádějí do každodenní práce písecké pátračky na sklonku první republiky. Autor vychází ze skutečných případů a suchou řeč archivních protokolů převádí do čtivé formy.“

 

Kniha Hříšní lidé města Písku vyšla v roce 2017. O její vydání se postaralo nakladatelství MOBA. Je až s podivem, jakou proměnou tato kniha prošla, protože za vcelku krátkou dobu dostala hned dvě obálky. Ta první vyobrazuje krásné červené kolo opřené o zeď domu se zajímavou omítkou. Ve skutečnosti na této obálce není vidět tolik jako na té, kterou kniha dostala posléze. Jedná se o fotografii, jež autorovi a nakladatelství poskytl pan Zdeněk Javůrek a která monitoruje život v Písku. Za sebe mohu říci, že obálka, kterou kniha ve finální podobě získala, má mnohem větší vypovídající hodnotu i po historické stránce.

 

Při výběru této knihy nebylo nad čím váhat. Chtěla jsem si opět přečíst zajímavou detektivku z mojí oblíbené edice. Jméno autora mi zatím nic neříkalo a název knihy mě zaujal. Poté tu byla impozantní historická obálka. Všechno mluvilo v to, že jsem si toužila přečíst další zajímavé dílo z pera českého autora. To jsem však ještě nevěděla, jak budu překvapená, až otevřu první stránky knihy a začtu se. Překvapení bylo neskutečné, dýchla na mě atmosféra přelomu tzv. první a druhé republiky. Ano, všechny příběhy se odehrávají v září 1938. To však není všechno, o dalším překvapujícím aspektu se zmíním níže a věřím, že vás nadchne stejně, jako tomu bylo v mém případě.

 

Jak jsem poznamenala v úvodu, kniha obsahuje 21 různě dlouhých povídek, jejichž děj se odehrává na 285 stranách. Hlavními hrdiny jsou četníci pátračky v městě Písku. Nejvíce se setkáváme se štábním strážmistrem Hřebejkem, jeho nadřízeným kapitánem Votrubou, technikem praporčíkem Čípem, doktorem Cafourkem a v neposlední řadě vrchní soudní rada Žlábek. Ti všichni se někdy menší jindy větší mírou zasluhují o zdárné vyřešení případů. Ze všech postav mi nejvíce k srdci přirostli Hřebejk s Votrubou a Cafourkem. Ostatní se v příbězích občas objevili, ale nebyly v každém tak jako jmenované tři postavy. Z celé plejády povídek mě nejvíce pobavila ta s názvem Nečekaná peripetie ve vyšetřování ztráty zlatého pečetního prstenu, tato příhoda je velice zajímavá od svého počátku až do konečné pointy. Musím říci, že na konci jsem se hodně smála, protože jsem vážně nečekala, že to skončí tak, jak to skončilo. Nebudu prozrazovat, o co v povídce šlo, část prozrazuje již samotný název a to dovršení, to už si jistě rádi zjistíte sami. Rozhodně vám tuto knihu mohu vřele doporučit, protože rozhodně stojí za přečtení.

 

Všechny povídky jsou odvyprávěny objektivní er-formou, jež je oživována častými dialogy postav. Tyto rozmluvy jsou často velice překvapivé tím, že je použito slangového vyjadřování, občas bych řekla, že to inklinuje až k žargonu spodiny. V těchto promluvách si můžeme povšimnout i peprnějších slov, bez kterých by to prostě nebylo ono. Každá povídka je vystavěna na chronologické a retrospektivní kompozici. Příběhy jsou tedy vyprávěny postupně tak, jak se staly. Jelikož se jedná o detektivní povídky, jaké by byly bez výpovědí svědků a podezřelých, které jsou ryze retrospektivním pohledem na danou událost? Po jazykové a gramatické stránce jsem byla velice mile překvapena. Zaujal mě zde historický jazyk. Při čtení jsem si připadala, jak kdybych byla součástí příběhu a žila život po boku všech postav. Krásně jsem si vše představovala a prostě to celkově stálo za to. Gramatika je dodržována vcelku dobře, sice se občas objevil nějaký ten překlep, ale nejednalo se o žádné zásadní chyby, které by ovlivňovaly smysl vyprávění. Všechny povídky si mě získaly, ač tedy favorita jednoho stejně mám, což už všichni víte. Příběhy četníků jsem si užívala plnými doušky od samého počátku až do úplného konce a musím říci, že jsem se občas nachytala při tom, že se nemohu odpoutat a s knihou jsem pochodovala potom úplně všude :-D.

 

Celé dílo hodnotím velice pozitivně. Zaujalo mě po všech stránkách. Veškeré popisy působily věrohodně, já si tak mohla představovat nejen lidi, které jsem za celou dobu četby potkávala, ale také místa, v nichž jsem se pohybovala a nikdy v životě jsem je osobně nenavštívila. Možná bude stát za to, se po četbě této knihy zajet do Písku osobně podívat a najít třeba nějaká místa, kde jsem se pohybovala s hlavními postavami. Co myslíte, objevím je, nebo nikoliv? Jelikož jsem se s tvorbou Ladislava Berana setkala poprvé, musím říci, že mě jeho styl psaní nadchnul a užila jsem si jeho hraní si s jazykem. Líbí se mi, že do povídek vložil život, a to nejen živým vyprávěním, ale právě i pomocí dobového vyjadřování. Je to neskutečné, co vše dokáží s příběhem udělat zvolené jazykové prostředky a vyjadřování. Když nad tím tak uvažuji, nějak si nedokážu představit, že by tato kniha byla napsána spisovnou moderní češtinou, bez jediného slangového výrazu a bez vulgarismů. Myslím si, že by potom dílo působilo dosti kýčovitě. Jsem ráda, že tomuto autor efektivně předešel a my si tak můžeme užívat skvostných historických okamžiků na známých českých místech. Za zajímavý, překvapivý, milý… dalo by se najít spousta dalších označení, která by tuto knihu vyzdvihla až tam, kam patří. Třeba je najdete právě vy. Pokud máte rádi detektivky a historické vyprávění o městech v naší vlasti, určitě po této knize sáhněte, protože si vás získá, stejně jako mě. Za luxusní dobový čtenářský zážitek dávám této knize zasloužených 100 % a vřele ji doporučuji.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud se vám recenze líbila a rádi byste si knihu pořídili a přečetli, můžete si ji zakoupit právě zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Detektivky, Povídky, Literatura česká
Vydáno: 2017, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 285
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7447-5

 

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    13. 4. 2017

    No vida. O Velikonocích má pršet, takže si tuhle knížku dneska zakoupím.

    • Odpovědět

      Iwik

      13. 4. 2017

      Tak Ti přeji krásné počtení. Věřím, že se Ti kniha bude líbit.

      • Odpovědět

        TlusŤjoch

        15. 4. 2017

        Tak mám přečteno. Bylo to pohodové. Mělo to spád.

        • Odpovědět

          Iwik

          15. 4. 2017

          Tak to mě moc těší, že jsem se zase jednou trefila. Pro tento měsíc mám další zelenou, tak třeba v brzé době poputuješ do knihkupectví znovu :-).

Zanechat komentář