Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Démon stínů – Lenka Dostálová

9. 5. 2017

Je to tu, další bezva kniha mladé nadějné české autorky Lenky Dostálové. S touto knihou si užijete chvíle plné napětí, překvapení a celkově vám při četbě bude běhat mráz po zádech. Ač je původně příběh určen zejména pozornosti dívek, určitě by zaujala i chlapce. Možná bych řekla, že popis bojových technik a podobně spíše zaujme chlapecké čtenáře. Tím však nechci říci, že by mě tyto repliky nějak nudily, to určitě ne. Bylo tomu spíše naopak. Kniha mě dostala tak do kolen, že ihned po dočtení jsem si ji musela přečíst znovu, takže teď píši recenzi po dvojím přečtení a musím konstatovat, že jsem udělala dobře, protože jen tak bude mít tato recenze vypovídající hodnotu takovou, jakou má mít.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání.
Pod vedením svého nového učitele, strážce Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši…“

 

Kniha Démon stínů vyšla v roce 2016 v nakladatelství Fragment. Jedná se o první díl série Dcery světla a temnoty. V brzké době by měl vyjít druhý díl a předem musím říci, že už se moc těším na pokračování tohoto strhujícího fantasy románu.

 

Není to tak dávno, co jsem četla knihu Lenky Dostálové s názvem V pasti, recenzi můžete najít zde. Musím říci, že se mi dílo líbilo. Potom jsem zjistila, že autorka má na kontě ještě jednu knihu a tou je právě Démon stínů. Byla jsem zvědavá, jaký bude tento příběh, protože se mi autorka pochlubila, že by mě mohl také zaujmout. Prohlédla jsem si krásnou obálku a úžasnou anotaci, jež mě ještě více navnadila. Slovo dalo slovo a mně doma přistál balíček od samotné Lenky Dostálové. Leni, tímto Ti moc děkuji. I hned, jak jsem balíček objevila, pustila jsem se do čtení. Pozitivem celé knihy je, že je nesmírně strhující a čte se téměř sama. Z toho, že jsem během chvilky dočítala poslední stránky, jsem byla překvapená, a proto jsem se rozhodla knihu pročíst znovu. Nebudu vás nijak vodit za nos a přiznám, že i druhý pokus dopadl stejně, což vypovídá o kvalitách tohoto fantasy románu. Prostě a jednoduše, stojí to za to.

 

Román mě zaujal svým námětem, abych pravdu řekla, s ničím podobným jsem se snad ještě nesetkala. A to znám jak Endeho Nekonečný příběh, tak i Gipeho Návrat do budoucnosti. Je pravda, že motivy těchto knih si jsou poněkud podobné, ale i tak je Démon stínů působivým originálem. S hlavními hrdinkami budeme bojovat bok po boku proti zlu a pochopitelně při tom nebudou chybět různé peripetie, ať už se jedná o motiv cestování časem nebo  o motiv boje mezi sestrami (závist apod.). Ovšem nesmím zapomenout ani na veledůležitý motiv času. Bez něj by tato kniha nebyla tak kouzelná. Zároveň přesně tento motiv v sobě ukrývá určité poselství. Co myslíte, rozklíčujete jej? Vše je zamixováno do působivého počtení, jež vás bude bavit.

 

Kniha je určena pro čtenáře starší 14 let a milovníky fantasy. Cílové skupině je přizpůsoben i jazyk a musím vyzdvihnout, že se v knize nevyskytují žádné prohřešky proti pravopisu a gramatice. Co se týče použitého jazyka, ten je mladistvý a svižný. Je použito vcelku krátkých vět, tím je docíleno toho, že mladého čtenáře kniha nepřestane po první stránce bavit. Smekám tedy pomyslný klobouk, že autorka toto všechno opravdu uzpůsobila tak, aby kniha zabavila všechny bez ohledu na to, jaký čtenář ji právě drží v ruce. Napětí je gradováno zkracováním vět a některými nedořečeními, jež ve čtenáři vyvolávají nutnost si domyslet, co se asi přihodilo. Situace je následně vysvětlena a rozklíčována, což je pro mladistvého čtenáře super. Autorka tedy úmyslně působí na fantazii jedince, kterou se snaží co nejvíce aktivizovat.

 

Románem vás budou provázet dvě dospívající sestry (dvojčata). Ty jsou vcelku sympatické. Sára je spíše kliďas a Lea je jejím opakem. Obě se tak skvěle doplňují. Nicméně abych pravdu řekla, Leu bych občas za její prudké chování propleskla, na druhou stranu by bez toho ten příběh nebyl takový, jaký je. Co se týče ostatních postav, tak spektrum je široké. Najdete tu několik sympaťáků, ale také několik postav, jež byste hned při prvním setkání nejradši zapíchli. Jak se s nimi dokáží popasovat naše hlavní hrdinky? Tak to se dozvíte v této knize.

 

Příběh se odehrává na 288 stranách a odvíjí se ve 12 kapitolách. Ty jsou různě dlouhé a každá z nich je ještě vynechaným řádkem rozdělena na menší úseky. Ty se od sebe odlišují, většinou každý z nich vypráví jiná postava a tyto pohledy se vzájemně prostřídávají a prolínají. Svým způsobem se snaží doplnit zajímavou a pestrou situační mozaiku. Ač může dílo z tohoto důvodu působit dosti komplikovaně, vůbec nemusíte mít z tohoto strach. Příběh vás povede sám a vy se v něm určitě neztratíte.

 

Celý román je vystavěn na objektivním vyprávění v er-formě. Vypravěč nám tedy s odstupem popisuje vše, co se děje hlavním hrdinkám. Čtenáři s tímto vypravěčem zpovzdálí sledují všechny události a svou fantazií příběh trošku dotvářejí. Děj má pevné základy v chronologické kompozici. Ač se v jednu chvíli přesuneme v čase o 30 let zpět, stále musíme mluvit o chronologii. Do této kompozice se pak ještě proplétá paralela, jíž si můžeme povšimnout na přechodu jednotlivých částí kapitol, kde se přesouvá pohled vypravěče na osud jiné postavy a třeba i na jiné místo, kde se děj zrovna odehrává, nicméně zůstáváme ve stejném čase. Povšimnout si však můžeme i spousty retrospektivních vzpomínek, nejvíce jich je asi na konci, kde dívky vypráví o svém zážitku Lukášovi (postava ochránce).

 

Moje subjektivní hodnocení této knihy je ryze pozitivní. Ono se jí totiž nedá vůbec nic vytknout. Líbil se mi námět, oslovily mě i veškeré motivy, jež autorka do své knihy vložila. Musím říci, že vložila život do příběhu, jenž má vysoký potenciál a myslím si, že si s lehkostí najde své fanoušky. Myslím si, že žádný fanoušek fantasy nebude zklamaný. Přiznám se, že donedávna jsem pomalu ani nevěděla, že nějaký žánr fantasy existuje. Jsem vděčná, že existují a stále vznikají nové a nové tituly, jež dokáží přesvědčit a strhnout k tomu, aby se daný druh literatury četl mnohem více. Právě Projekt Alfa: V pasti a Dcery světla a temnoty: Démon stínů u mě prolomily pomyslné zábrany, tento žánr jsem si oblíbila a budu jej vyhledávat. Autorčin styl mě zaujal již u první knihy a teď jsem byla utvrzena v tom, že je to autorka na svém místě. Démona stínů hodnotím zaslouženými nádhernými 100 % a vřelými doporučeními. Věřte tomu, že rozhodně nebudete zklamáni a stejně jako já budete natěšeně čekat na další díl.

 

Velký a vřelý dík za poskytnutí recenzního výtisku patří samotné Lence Dostálové, autorce tohoto skvostu. Pokud vás recenze zaujala a budete si chtít knihu přečíst, můžete si ji pořídit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Dcery světla a temnoty (1.)

Žánr:
Literatura česká, Fantasy, Dívčí romány
Formáty eknihy: EPUB, PDF
Vydáno: 2016, Fragment (ČR)
1. vydání originálu: 2016
Počet stran: 288
Autor obálky: Kamila Flonerová
ISBN: 978-80-253-3018-0, 978-80-253-3019-7

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    9. 5. 2017

    Tak tohle také není můj šálek čaje…

    • Odpovědět

      Iwik

      9. 5. 2017

      Příště se Ti budu snažit trefit do šálku :). Pokud to vyjde, tak zítra, nebo pozítří můžeš očekávat další recenzi. Tentokrát přijde řada na MOBU. Myslím si, že bych se Ti tentokrát mohla trefit.

Zanechat komentář