Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Neviditelná knihovna – Genevieve Cogman

3. 5. 2017

Chtěli byste si odpočinout prostřednictvím knihy od reálného světa? Tato kniha vás vyloženě nadchne, protože vás přenese do světa alternativního. Chvilkami budete mít pocit, že jste stále v tom reálném, ale nebojte, jakmile se kolem vás začnou prohánět nadpřirozené bytosti a budou se kolem vás procházet stánky na tržnici, rozhodně změníte názor. Očekávat můžete zajímavou jízdu plnou napětí a skvělé zábavy. Občas se před vámi bude snažit do děje prolnout i láska s množstvím zajímavých emocí. Abych pravdu řekla, docela teď přemýšlím, jestli do štítků nedat i pojem detektivka, protože i tyto prvky se v knize objevují, ale dám jí tam. Je to prostě netradiční dílo a nikdy jsem se s jemu podobným asi ani nesetkala. Teď je však na čase, abychom se podívali, co nám o knize napoví její anotace.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„1. kniha v sérii Neviditelná knihovna.
Sbírání knih může být někdy nebezpečné… Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce… Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a Kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu. Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst, ale povaha reality sama.“

 

Kniha Neviditelná knihovna, o níž celá tato recenze bude, vyšla v originálu The Invisible Library v roce 2015. U nás se jejího překladu dočkáváme až v roce 2017 a vydalo jej nakladatelství OMEGA. Jedná o první díl stejnojmenné série a jak to vypadá, v brzké době se můžeme těšit na vydání dílu druhého.

 

Když jsem přemýšlela, co bych si mohla přečíst, narazila jsem na tuto knihu, jež mě vyloženě uchvátila svou nádhernou a vcelku jednoduchou fialovou obálkou. Pak jsem se podívala na anotaci a věděla jsem, že si tu knihu prostě musím přečíst, takže bylo téměř ihned a bez potíží vybráno. Na knize mě zaujala právě její fiktivnost. Ač se vám může zdát, že se pohybujete v reálném světě, vždy se přihodí něco, co vás vyvede z omylu. A to že se jedná o velký omyl, o tom se přesvědčíte hned, tuším, na druhé straně tohoto příběhu.

 

Jak jsem nad celým dílem přemýšlela, mám takový pocit, že se autorka inspirovala různými pracemi svých kolegů. To však není nijak na škodu, protože její příběh je originální, neotřelý a opravdu plní tu funkci, kterou autorka chtěla, aby splňoval. Pokud jste tedy milovníky napínavých příběhů s příměsí detektivní zápletky, fantasy, někdy až sci-fi. Tato kniha je vhodná právě pro vás. Stejně tak mohu říci, že si jej může přečíst jak dospívající čtenář, tak i ten dospělý. Pro prvostupňové čtenáře (1.–5. třída ZŠ) to však určitě není, protože se zde setkáváme s celou řadou zvratů, které by nedokázali přijmout, vstřebat a správně interpretovat, o nevhodnosti některých situací pak ani nemluvě.

 

Celý román je složen ze 23 kapitol a na konci je opatřen poznámkami a poděkování autorky. To všechno je vtisknuto do pouhých 288 stránek. Je důležité zmínit, že v příběhu se můžeme setkat se všemi typy písma. Důležité věci, jež jsou většinou vyslovovány nebo psány v Jazyce, jsou uvedeny tučným písmem. S kurzivou se můžeme setkat u vnitřního monologu postavy (myšlenkový pochod). No a zbytek textu je potom psán typickým písmem. Každého čtenáře uhrane grafické zpracování a velikost písma. Kniha se tudíž nejen díky strhujícímu příběhu čte téměř sama. Abych pravdu řekla neskutečně nadšená jsem byla z toho, že jsem měla myšlenky hlavní postavy jako na dlani přímo před sebou a mohla jsem je tak vstřebávat a dělat si o Irene svůj vlastní obrázek, jenž nebyl zmanipulovaný názorem jiných postav.

 

Vyprávění je vedeno v subjektivní er-formě. Vypravěč je zde nezúčastněným pozorovatelem děje a vybízí čtenáře, aby se k němu přidal. Společně přihlížejí tomu, jak se chová hlavní postava a mladičký Kai, jehož dostala na starosti společně s náročným úkolem. Co myslíte, dokáží ho společnými silami vyřešit a uspokojit tak potřeby Knihovny? Pokud chcete znát odpověď na tuto otázku, určitě si knihu přečtěte.

 

Kniha má pevné základy v chronologickém vyprávění. Občas se objeví paralelní nebo retrospektivní způsob vyprávění, ale není to tak časté. Spíše sledujeme popis událostí postupně tak, jak se přihodily. Autorka se snaží podat přímý popis s menším množstvím odboček, právě z toho důvodu, aby si knihu mohl přečíst i dospívající čtenář. Velký důraz je kladen na spisovné vyjadřování a jazykovou správnost. Je pravda, že se pár překlepů v textu našlo, ale nebylo to nijak závratné množství, navíc si jich běžný čtenář při své interpretaci většinou ani nepovšimne.

 

Knihu hodnotím velice pozitivně. Líbilo se mi, že opravdu se vším všudy splnila přesně to, co jsem od ní očekávala. Abych pravdu řekla, zpočátku jsem měla strach, že mě kniha nenadchla, protože za tu dobu, než mi dorazila domů, se objevilo několik ne zrovna pochvalných recenzí. Jsem však ráda, že jsem se nedala ovlivnit názorem druhých, protože já s knihou byla vážně nad míru spokojená. Moje subjektivní hodnocení tedy činí krásných a zasloužených 100 % a vřelá doporučení k tomu. Už teď se moc těším na to, až si přečtu další díl. Jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat a jak jej autorka pojme tentokrát. Předčí v něčem první díl? Nu, nechám se překvapit. Teď si nechám v sobě doznít dojmy z prvního dílu, jenž mi učaroval a věřím tomu, že to bude stejné i ve vašem případě. Rozhodně se nenechte ovlivnit ostatními a dejte jen na svůj vkus. Pokud máte rádi sci-fi a fantasy, tak je tato kniha určena právě vám a rozhodně by neměla uniknout vaší pozornosti.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké poděkování nakladatelství OMEGA. Velice si vážím toho, že jsem si knihu mohla přečíst. Pokud se vám recenze zalíbila a rádi byste si knihu přečetli, můžete si ji zakoupit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Neviditelná knihovna (1.)

Originální název:

The Invisible Library (2015)

Žánr:
Literatura světová, Fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2017, Omega
Počet stran: 288
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7390-571-2

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články
6 komentáře
  1. Odpovědět

    Terča

    3. 5. 2017

    Já jsem na tuhle knihu viděla dost negativních recenzí, které mě od ní dost odrazovaly, a nějak nevím, jestli to tvoje recenze změní …
    Ale jinak máš recenzi perfektně a hlavně suprově zpracovanou, umíš knihu velmi dobře rozebrat na kousíčky 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      3. 5. 2017

      Děkuji za hezký komentář, moc si ho vážím. Je jasné, že se něco takového mohlo stát, sama to v článku píši, že jsem se málem také nechala ukolébat. Nicméně můj subjektivní názor je velice pozitivní, jsem s knihou spokojená, i když nějaké drobné mouchy má, ale nikde není psáno, že si s nimi autorka neporadí a neposune svou tvorbu o kus dál :).
      Vážím si Tvého názoru, někdo by mohl říci, že se v knize až moc pitvám, ale považuji za důležité, aby čtenář věděl, do čeho jde.

  2. Odpovědět

    TlusŤjoch

    4. 5. 2017

    Dal jsem si to do pořadníčku.

    • Odpovědět

      Iwik

      4. 5. 2017

      Tedy, abych pravdu řekla, tak jsem mile překvapena. Myslela jsem si, že se Ti netrefím do vkusu. Těším se na Tvou reakci, jak jsi byl spokojený, až se ke knize dostaneš. Co vím, tak bylo spíše více názorů negativních, ale já v ní vidím potenciál a líbila se mi.

  3. Odpovědět

    LM

    4. 5. 2017

    Vyzerá to zaujímavo, pekne si to rozobrala, asi si ju pridám na zoznam 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      4. 5. 2017

      Děkuji za milý komentář, udělal mi velkou radost. Snad se Ti bude kniha líbit. Určitě se mi pak ozvi se svým dojmem. Třeba do zpráv na Agregátoru.

Zanechat komentář