Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Dýka s hadem – Vlastimil Vondruška (audiokniha)

13. 3. 2018
Dýka s hadem

Sériová obálka

Je to již nějakou dobu, co jsem k narozeninám dostala několik audioknih. Mezi nimi byla i Dýka s hadem, příběh z pera mého oblíbeného autora Vlastimila Vondrušky. Audio jsem si za tu dobu poslechla již několikrát, ale nějak jsem se pořád neměla k tomu, abych sepsala recenzi. Až teď jsem našla předpřipravený koncept a řekla jsem si, že už je čas, abych vám tuto jednohubku představila. Proč jednohubku? To je velice jednoduché, vyprávění není nijak dlouhé a velice dobře se poslouchá. A teď již k samotné recenzi.

Jste-li příznivci historických detektivek, jistě všichni dobře znáte nejen osobnost Vlastimila Vondrušky, ale i jeho sérii Hříšní lidé Království českého. Dýka s hadem je jejím prvním dílem. Seznámíte se v ní tedy se všemi postavami, s nimiž se budete setkávat i dále. Na někoho tato série může působit jako takové české středověké Vraždy v Midsomeru. Nicméně náměty děl českého spisovatele jsou originální a pracují s mnohými historickými fakty, což je jejich plusem, a to i přesto, že se akademičtí historici proti způsobu jeho tvorby bouří. Měli bychom ale mít neustále na mysli, že tyto příběhy nemají být výkladovým materiálem, ani nemají nahrazovat encyklopedie, a proto mi toto jednání ze strany odborníků přijde neopodstatněné.

 

Příběh Dýky s hadem posluchačům zprostředkovali tři velikáni českého divadla a filmu. Hlas audioknize propůjčili Radovan Lukavský, Otakar Brousek starší a Martin Polách. S jejich hlasy se setkáte v pouhých pěti stopách, které mají kolem 25 minut. Každá z nich má svůj název, který je charakterizuje. Zajímavé je, že se nejedná o obyčejnou audioknihu, příběh byl posluchačům představen i ve vysílání Českého rozhlasu. Právě z tohoto důvodu se každá stopa pyšní stejným historickým úvodem.

 

dyka-s-hadem-2

Obálka podle knihy

Hlasy vypravěčů jsou velmi příjemné. Ač se mezi sebou vypravěči střídali, přiznám se, že jsem to nijak extra nevnímala. Zkrátka jsem si užívala zajímavý příběh. Všichni tři páni herci vyprávět umí a zvládají krásně pracovat se svými hlasy, svým způsobem se postarali o to, že pro nás textu knihy vdechli život a my si jej tak můžeme užít plnými doušky. Jelikož jsou všichni představitelé již krapet starší, odpovídají tomu i jejich hlasy. Myslím si, že tým vybral správné adepty.

 

Audiokniha má hned dvě podoby obálky, jedna odpovídá skutečné knize a druhá mi připadá coby sériová. Anotace vás pak skvěle připraví na to, co můžete od příběhu očekávat.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):
„1. kniha v sérii Hříšní lidé Království českého.
Barvitý a napínavý detektivní příběh z časů slavného českého „krále železného a zlatého“ Přemysla Otakara II. Na svůj úřad nezvykle mladý královský prokurátor a současně správce hradu Bezdězu Oldřich Z Chlumu má v pravomoci i vyšetřování a trestání hrdelních zločinů. Při vyšetřování vražd šlechtice, mnicha johanity a hradního kata prokazuje nejen své nemalé detektivní schopnosti, nýbrž i moudrost a rozvážnost. Autor, renomovaný historik, čerpá řadu motivů z dobových pramenů, v nichž zjišťuje, že život píše příběhy vskutku neuvěřitelné, a zpracovává je živým, současným jazykem do děl naplněných dramatičností, jež vzbuzují zvědavost a napětí od první do poslední řádky.“

 

Knižní předloha audioknihy Dýka s hadem vyšla v roce 2002 pod taktovkou nakladatelství MOBA. Na stránkách naposlech.cz můžete najít a zakoupit audio vydané v roce 2007, na Radiotéce pak objevíte nahrávku z roku 2013.

 

Jak již všichni víme, Dýka s hadem je historickou detektivkou. Příběh vás s největší pravděpodobností zaujme rychlým spádem a zajímavou zápletkou. O co jde, vám nejvíce napoví sám název. Na počátku vyprávění je nutné krátce se seznámit s dobovým kontextem, pak s postavami, a nakonec se může rozjet ve velkém i řešení detektivního případu. Díky tomuto příběhu můžeme nahlédnout do toho, jak se lidem ve 13. století žilo. Zvláště v tomto příběhu si můžeme udělat i komparaci toho, jaký život vedli poddaní a jaký šlechta, je to tu více než zřejmé.

 

Osobnosti vypravěčů jsou asi každému z nás známé, ale přeci jen… Radovana Lukavského jste mohli zaznamenat například v 30 případech majora Zemana či Králi Šumavy, Otakar Brousek st. se proslavil ve filmech Malý partyzán, Svatby pana Voka  či Hop, a je tu lidoop. Martin Polách je spíše divadelní herec, ale v televizi se také několikrát objevil, a to v seriálech UliceOrdinace v růžové zahradě a několika dalších. Jak jsem již napsala, jejich hlasy k této audioknize krásně sedí a skvěle se doplňují. Byla jsem moc ráda, že jsem si tento počin mohla poslechnout, protože jsem si audio oblíbila. V příběhu bylo mnoho situací, v nichž sršely emoce, všichni zúčastnění se s tím dokázali poprat bravurně a z jejich interpretace prýští životní energie a radost.

 

Co se týče rétoriky, byla jsem spokojená, protože vše bylo přečteno srozumitelně. Nikdy se mi nestalo, že bych něčemu nerozuměla a musela určitou pasáž poslouchat znovu. Interpreti dokázali do audioknihy vložit i velkou dávku svého umění. Posluchači se příběh bude poslouchat dobře, protože všichni tři pánové čtou pomalu a srozumitelně. Poslech nic nenarušuje a vy si z něj odnesete zajímavý zážitek.

 

Hudební doprovod je vložen na začátek i na konec každé stopy, je klidný a potěší vás zejména zvuk houslí. Hudba umně navozuje dobovou atmosféru. Tóny jsou laděné spíše v mollu, z toho důvodu na vás melodie může působit chmurně, na druhou stranu ale příběhu dodává patřičný ráz.

 

Děj audioknihy je strhující. V jeho průběhu budete s hlavními protagonisty cestovat, vyšetřovat, bavit se a užívat si nejrůznějších rozkoší. Dílo se dobře poslouchá, protože se děj nikde nezadrhává a obřími kroky vás přibližuje ke konečné pointě. Nemusíte tedy čekat dlouho na to, než se dozvíte, kdo vraždil a z jakého důvodu tak činil. Najdete zde vše, co je pro danou dobu tak charakteristické, a to od světských až po náboženské symboly. Některých postav se vám při poslechu doslova zželí, protože často za prohřešky jiných pykají nevinní. Je tomu tak i v tomto románu. Poslech celé audioknihy vám zabere pouhé 2 hodiny a 13 minut (naposlech.cz), nebo 1 hodinu 57 minut (Radiotéka). Je jen na vás, jakou verzi si pro své uši vyberete.

 

Moje celkové subjektivní hodnocení audioknihy Dýka s hadem je nad míru pozitivní. Poslech jsem si užila, nic mě při něm nerušilo. V ději nic nechybělo, ani nepřebývalo. Všeho bylo tak akorát. Líbilo se mi, jakým způsobem se narátoři zhostili své práce, dali do toho všechno. Je cítit, že do svého vyprávění dali část sebe samých. Audioknihu jsem slyšela již několikrát a myslím si, že si ji ještě mnohokrát užiji. Poslech tohoto díla doporučím všem, kteří milují příběhy Vlastimila Vondrušky a rádi by si je pustili do oušek, ale také milovníkům historické beletrie. Za úžasný posluchačský zážitek dávám tomuto titulu zasloužených 100 %.

Bibliografické údaje o knižní předloze (databazeknih.cz):

Série:

Hříšní lidé Království českého (1.)

Žánr:
Detektivky, Literatura česká, Historie
Vydáno: 2002, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2002
Počet stran: 288
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 80-243-0945-9

štítky
podobné články

Zanechat komentář