Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Evoluce: Město přeživších – Thomas Thiemeyer

21. 2. 2019

Vážení čtenáři, přináším vám recenzi zajímavého young adult dobrodružného románu, jenž vám ukáže, jak by to na planetě Zemi mohlo vypadat za pár stovek let. Jedná se o dílo s názvem Evoluce: Město přeživších z pera německého autora Thomase Thiemeyera. Nakladatelství Bookmedia u nás vydalo zatím první díl série Evoluce a hned se jedná o velkou pecku.

Něco málo o autorovi:

Thomas Thiemeyer je vystudovaný geolog a geograf, což se hojně projevilo i v jeho dílech. Po studiích se osamostatnil a začal se aktivně věnovat literární a ilustrátorské tvorbě. Příběhy, jež píše, pokračují v tradici klasických dobrodružných románů. Jejich námětem často bývá objevování zaniklých kultur a ohrožení záhadnými mocnostmi. Příkladem toho je právě i Evoluce: Město přeživších.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„1. kniha v sérii Evoluce.
Když Lucie a Jem spolu se skupinou dalších studentů cestují do Spojených států kvůli výměnnému pobytu, ani ve snu by je nenapadlo, co na ně čeká. Po nouzovém přistání letadla na letišti v Denveru si uvědomí, že svět, jak jej dosud znali, již přestal existovat. A to navíc nejspíše opravdu dávno. Přistávací dráha je zarostlá a letištní terminál opuštěný, nikde není ani živáčka. Město si bere zpátky příroda a na každém kroku na ně číhají všemožná nebezpečí. Zdá se dokonce, že se proti nim spikla i zvířata. Co se vlastně stalo? Během své nebezpečné cesty do centra města se dozvídají o nárazu komety a zničení civilizace. Stali se z nich jediní přeživší na ztraceném světě? A mají vůbec nějakou naději, když je proti nim nejspíše celá Země?“

Základní informace o knize:

Titul Evoluce: Město přeživších byl vydán v originálu (Die Stadt der Überlebenden) už v roce 2016. U nás dílo vyšlo koncem roku 2018. O překlad se postarala Eva Pátková a o vydání nakladatelství Bookmedia. Jak jsem již několikrát poznamenala, jedná se o první díl série s názvem Evoluce. Pokud vás recenze zaujme a rádi byste si román pořídili a přečetli, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství Bookmedia.

Recenze knihy:

Když se mi ozvali z nakladatelství Bookmedia, zda bych neměla zájem o recenzní výtisk Evoluce: Město přeživších, chvíli jsem váhala. Trošku mě zastrašil žánr. Pak jsem si ale přečetla anotaci a ta na mě zapůsobila velmi pozitivně, stejně tak si mě získala i ilustrovaná obálka vyvedená v pestrých barvách, jež vyobrazuje jednu scénu z vyprávění. Když jsem nakonec srovnala všechna pro a proti, rozhodla jsem se nabídku přijmout a po dočtení mohu říci, že jsem rozhodně nesáhla vedle. Kniha mě mile překvapila. Čím? O tom se zmíním níže.

Jak je již ze štítků jasné, jedná se o young adult román s prvky sci-fi a dobrodružných příběhů. Skrývá v sobě ale i sociální tematiku, protože hlavními hrdiny je skupina dospívajících dívek a chlapců a dalších pasažérů spadlého letadla. Mezi nimi se utvářejí různé vztahy, s jejichž pomocí se pokusí vyzrát nad nepřízní osudu. Chvilkami se jim to však moc nedaří, a tak dochází k nejrůznějším konfliktům. S tím souvisí i množství akčních scén a emotivních okamžiků.

Příběh je originální svým námětem. Abych pravdu řekla, ještě jsem se nesetkala s podobným vyprávěním. Kromě zvláštního prostředí, jímž se stal Denver porostlý bujnou vegetací, se objevují známá zvířata, která se ale chovají pro ně nepřirozeným způsobem. Představují pro hlavní hrdiny nebezpečí, nebo se jich protagonisté obávají zbytečně? Thomas Thiemeyer vykouzlil zajímavý svět a děj, jenž si získá snad každého milovníka sci-fi a dobrodružství.

Způsob vyprávění si mě získal, protože byl živý a strhující. Děj měl spád a četl se téměř sám. Kapitoly jsou povětšinou krátké, jen výjimečně se objeví nějaká, která má kolem deseti stránek. Jsou tu ale i takové, jež mají jen jednu stránku. Každá z epizod začíná na liché stránce. Pokud předchozí na liché končí, pak je sudá strana vynechána. Jen v případě jednostranných kapitol je tomu jinak a jako jediné jsou vloženy na stranu sudou.

Vypravěč je subjektivní, tedy v er-formě, v minulém čase. Jeho očima nahlížíme střídavě na osud Jema a Lucie, ke konci se ale objeví pár kapitol, s jejichž pomocí můžeme navštívit „město přeživších“. Vyprávění je oživeno množstvím dialogů. Již zmíněné jednostranné epizody jsou jen o rozpravách a rozkazech, jež si mezi sebou předávají zvířata. Zpomalující tendenci dodávají popisy prostředí a charakteristiky postav. Zpočátku jich je více, ke konci už děj spíše sviští do svého závěru, jenž je otevřený, což čtenáře naláká k přečtení dalšího dílu.

Vyprávění jako takovému předchází věnování a několik citátů od Charlese Darwina a Johna Connora. Než budete vhozeni do víru dění, seznámíte se s dvěma hlavními protagonisty (Lucie a Jem) v prologu. Pak už autor začne rozvíjet poutavou a napínavou zápletku, jež je v mnohém překvapivá. Celý román je rozdělen do 61 kapitol, poslední kapitola však končí otevřeně, a to slovy: „Konec prvního dílu. Pokračování příště…“ Tento způsob ve mně vyvolal zvědavost a již teď se těším na další pokračování. Čtení tohoto počinu je jednoduché, bezproblémové a svižné. Zdatný čtenář knihu zhltne za dva večery.

Co se týče postav, Lucie a Jem jsou popsáni do hloubky, ostatní jsou spíše charakterizovány svými činy a chováním, popř. barvami. Lucie má totiž zvláštní schopnost vidět, cítit, slyšet, ale i ochutnávat barvy. Popsána a charakterizována jsou jednotlivá zvířata, jež se v příběhu objevují. Ta v mnohém ovlivňují život přeživších.

Svazek se zdá obsáhlý, ale má pouhých 312 stránek. Důvodem toho je kvalitní papír, jenž byl na výrobu knihy použit. Graficky je dílo zpracováno výborně. Grafici při sazbě zvolili velká patková písmena, při jejichž čtení se nenamáhá zrak a zároveň krásně vedou oči po řádcích. Jednotlivé odstavce byly zarovnány do bloku. Text se tedy četl velmi dobře, a to i přesto, že byla plynulost v některých kapitolách narušována, protože vypravěč přecházel od jedné postavy k druhé. V těchto částech se však nikdy neztratíte, protože jsou označeny vynechanými řádky.

Po jazykové stránce jsem byla spokojená, protože kniha neobsahovala téměř žádné chyby. Nechyběla, ani nepřebývala žádná písmenka ani čárky mezi větami. Stylisticky bylo dílo také zpracováno kvalitně. Nemusíte se tedy bát toho, že byste se při četbě museli vracet, abyste pochopili, co vám autor chtěl říci.

„Fasáda vypadala dost zchátrale. Hromada chromu, skla a oceli, která dřív zcela určitě vypadala impozantně, byla teď spíš případem pro demoliční kouli. Za skupinou domů se po fasádách pnul vzhůru břečťan a divoké víno. Na kuželovitých střechách bujelo husté křoví. Ale byla tam i místa, která vypadala jako velmi udržovaná.“


THIEMEYER, THOMAS. Evoluce: Město přeživších. Ostrava: Bookmedia, 2018. ISBN: 978-80-88213-36-9. s. 46

Moje subjektivní hodnocení románu Evoluce: Město přeživších je ryze pozitivní. Miluji knihy, z nichž si čtenář odnese ponaučení a třeba se i něco nového přiučí. Toto dílo mnohé vypovídá o historii lidstva a předjímá, co by se mohlo stát, kdybychom nezměnili své chování k přírodě a všemu, co nám nabízí. Uchvátil mě způsob, jakým autor problematiku uchopil a přiblížil ji nejen dospívajícím čtenářům. Vyprávění mě zaujalo hned od první stránky, protože již samotný prolog v sobě ukrývá mnoho otázek, na něž v průběhu čtení jistě objevíte odpovědi. Témata, jež byla pro účely strhujícího příběhu zvolena, byla překvapující a zajímavá. Za sebe mohu říci, že již teď se moc těším na další díl. Nicméně někteří čtenáři by mohli být zklamáni tím, že je příběh neukončený a budou muset čekat na vydání dalšího pokračování. Román hodnotím zaslouženými 100 %.

Knihu vřele doporučím všem dospívajícím, ale i dospělým čtenářům, kteří jsou příznivci sci-fi a dobrodružných románů s apelem a ponaučením.

Bibliografické údaje

Název knihy Evoluce: Město přeživších
Autor Thomas Thiemeyer
Žánr sci-fi
Nakladatelství Bookmedia
Rok vydání 2018
Počet stran 312
ISBN 978-80-88213-36-9
Nákup knihy www.bookmedia.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář