Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Démoni apokalypsy – Michael Weber

1. 2. 2017

Je to tu, další zajímavá kniha, jež sleduje historické okamžiky v zemích Koruny české. Tentokrát nás autor zavede do Olomouce (ale nejen tam), odkud pochází hlavní hrdina této knihy. Člověku je až smutno z toho, co všechno musí člověk dokázat obětovat, aby přežil. Johann Coppy, původně Jan Flachs, je mladým vojákem švédského vojska. Díky jeho znalosti rodné Olomouce a českého jazyka je často využíván coby nenápadný špeh. To by bylo pro úvodní informaci o knize vše. Teď se podíváme společně na to, jak knihu vykresluje anotace.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Nelítostná doba na konci třicetileté války na Moravě a v Čechách. Čas divokých náboženských a mocenských sporů mezi katolíky a protestanty. Švédská vojska pod velením slavného generalissima Torstensona dobývají bohatou Olomouc a připravují se k útoku na Brno a císařskou Vídeň. S nimi se do svého rodiště vrací tajemný kaprál Coppy. Vzdělaný a vychytralý protestantský válečník se zamiluje do krásné paní Elišky z nepřátelského katolického tábora. Do cesty se mu však staví nejen její víra, ale i původ. Zatím země těžce strádá, hoří města, lidé umírají, trpí hladem, šíří se mor… “

 

Publikace, již bych vám prostřednictvím této recenze ráda představila, vyšla v roce 2016 v nakladatelství MOBA. Kniha mě při výběru zaujala hned na první pohled svou zajímavou obálkou, jež vypovídá o tom, že se bude jednat o válečné dílo plné boje s mečem, prolité krve, nenávisti, smutku, ale také lásky. Obálka má krásnou šedavě modrou barvu, vévodí jí velký meč, jenž působí 3D efektem, o to se postaralo lesklé vyvedení. Pozadí obalu je jinak celé matné. V dolní polovině si můžeme všimnout výjevu z bitvy, jenž je plný násilí a smrti. Vypovídá naprosto přesně o tom, co v knize najdeme. Celý příběh se totiž odehrává v období 30leté války, jež byla hodně drsná. Švédové se s ničím moc nebabrali, a proto tekla krev proudem a byly znásilňovány přeživší ženy.

„Po pohřbu mé miované maminnky, když jsme se stali nadobro žalostnými sirotky, jsem já, desetiletý a nejstarší z bratrů, poprvé spatřil své nové poručníky – přísného pána Heinricha Eschera, který se přihlásil k příbuzenství s naší rodinou, a pana Paula Enterwitze, vojenského poručíka, ten v tom byl jen do počtu. Prvotním zájmem vypočítavého pana Eschera však nebylo blaho nás opuštěných dětí, ale…“ (s. 72–73)

 

Musím říci, že jsem se do knihy začetla během krátké chvilky. Strhla mě spousta akce, nikdy jsem se při jejím čtení nenudila. Jediné, co mě trošku zaskočilo, byla až děsivá realističnost celého příběhu. Autor mě dokázal do díla vtáhnout tak, že jsem si připadala, jak kdybych stála po boku hlavního hrdiny a prožívala všechny radosti a strasti s ním. Při četbě mi chvilkami běhal mráz po zádech, chvilkami jsem si říkala, jak je toto vůbec možné, ale byl zde i prostor pro radosti. Velice mě překvapilo, že se autorovi podařilo udržet mou pozornost od začátku do konce, a to musím podotknout, že se dílo skládá z 20 kapitol a celý příběh je vepsán do 552 stran.

 

„Naše situace se však dál stávala krajně kritickou. Zdálo se, že už není kde a koho vykrást, převzít po dobrém či zlém, provést exekuci, která by nás mohla dostatečně nasytit. Ve městě se i mezi domácími ze zoufalství rozmáhaly krádeže a násilnosti. Proti Božímu přikázání pár lidí, kteří podlehli nejhorším chmurám, spáchalo dobrovolnou sebevraždu.“ (s. 270)

 

Celý příběh si vás získá na svou stranu tím, že je odvyprávěn subjektivní ich-formou. Kompozičně je vystavěn vcelku složitě, a to na chronologii a retrospektivě. Tyto dvě komozice se v průběhu vyprávění různě prolínají. Někdy sledujete mladého Johanna Coppyho a během malého okamžiku zjistíte, že před vašima očima stojí malý desetiletý Jan Flachs, jenž na světě zůstal naprosto sám, což hodně ovlivnilo i některá jednání dospělého Johanna. Ač je dílo kompozičně trošku složitější, nemusíte se bát, že by se vám špatně četlo. Jednotlivé linie vyprávění jsou od sebe oddělené.  Dalo by se říci, že na to, že jsou kapitoly vcelku dlouhé, tak se skládají z mnoha menších fragmentů, jež nahlížejí osudy hlavního hrdiny z různých úhlů pohledů.

 

„Mrtví – to byla strašná zkáza. Stovky nepohřbených mrtvých těl se v horku rozkládaly a z míst bojů se šířil odpudivý zápach k zalknutí až do našeho tábora. Rozhořela se děsivá epidemie nakažlivých nemocí.“ (s. 360)

 

Dále musím vyzdvihnout grafické zpracování knihy. Je použito takové písmo, jež se dobře čte a nebolí z něj oči. Jeho velikost je také plně vyhovující. Líbí se mi i to, že písmena nejsou na stránce příliš nahuštěná, což hodně pomáhá v tom, že vám příběh krásně plyne před očima. Každá nová kapitola začíná na nové stránce bez ohledu na to, v jaké části předchozí stránky skončila předchozí kapitola.

 

„Nemohl jsem získat lepší ošetřovatelku. Byla to sama paní Eliška Obeslaviová. (…) Nevyzpytatelný Osud si ji našel až tak daleko od milované Olomouce.“ (s. 405)

 

Kniha mě nesmírně bavila a ukázala mi naší historii zase z jiného úhlu pohledu. Nesmírně mě zaujal autorův styl psaní, a proto jsem se rozhodla, že si někdy v budoucnu přečtu i další jeho knihy. Myslím si, že jsem objevila dalšího skvělého autora, jenž monitoruje historii zemí Koruny české. Další věc, jež mě velice zaujala, je to, že autor při psaní pracoval s dobovými prameny. Velice to oceňuji, protože z vlastní zkušenosti vím, jaké to je studovat z ručně psaných pramenů v archivu. Vyžaduje to spoustu času, když k tomu připočtu čas věnovaný psaní knihy, tak mi nezbývá než smeknout pomyslný klobouk a vyjádřit hluboký obdiv. Je mi ctí, že jsem si mohla přečíst tuto skvostnou knihu vyplněnou zajímavým strhujícím příběhem, jenž má vysokou vypovídající hodnotu. Těším se na další setkání s autorovou tvorbou.

 

Knihu hodnotím velice pozitivně, i přesto, že se v ní vyskytlo pár překlepů, ale to se dá při takovémto rozsahu práce pochopit a prominout. Za neuvěřitelný zážitek, jenž jsem si po přečtení z příběhu odnesla, dávám knize krásných 100 % a vřelá doporučení k tomu. Tento příběh by neměl uniknout pozornosti čtenářům, kteří si rádi přečtou historickou válečnou knihu a nebojí se trošky (no spíše trošku více) krve.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala a knihu byste si rádi pořídili do vlastní knihovny, můžete tak učinit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Literatura světová, Romány, Historie
Vydáno: 2016, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2016
Počet stran: 552
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7328-7

 

Uložit

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    2. 2. 2017

    To vypadá čtivě.

    • Odpovědět

      Iwik

      2. 2. 2017

      Je to velice zajímavá kniha, mohu vřele doporučit :). PS: Jsem ráda, že jsem se tentokrát opět trefila.

Zanechat komentář