Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Páté evangelium – Ian Caldwell

12. 6. 2017

Zajímají vás knihy plné záhad a mystérií? Pokud ano, právě jste narazili na titul, jenž vám splní veškerá vaše přání a ještě vám naservíruje přidanou hodnotu v podobě průběžného vysvětlování historického kontextu. Ano i Bible a evangelia v sobě ukrývají historické pravdy o lidském pokolení a jeho konání. To vše je popsáno velmi zajímavým způsobem a čtenář tak prožije společně s hlavními hrdiny spoustu napínavých okamžiků. Podívejme se na to, co o této publikaci vypovídá anotace.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. se ve Vatikánu chystá mimořádná výstava, která má vrhnout zcela nové světlo na původ, a především pravost slavného Turínského plátna. Pár dní před zahájením výstavy je však v zahradách papežského paláce v Castel Gandolfo záhadně zavražděn autor výstavy Ugo Nogara. Jeho dva nejbližší spolupracovníci, bratři Andreauovi, jsou vtaženi do pátrání po okolnostech jeho smrti. Rozplétání okolností Nogarova objevu, který jej stál život, nás zavede do podzemní vatikánské knihovny nejstarších kodexů, kde je uchováván i rukopis Diatessaronu, tzv. Pátého evangelia, který obsahuje klíčové informace týkající se Turínského plátna. Tím však dramatický příběh, který si svou erudicí nezadá s romány Umberta Eca a napětím s thrillery Dana Browna, teprve začíná!
Ian Caldwell, vzděláním historik umění, je uznávaný spisovatel. Česky vyšel jeho román Pravidlo čtyř.“

 

Kniha Páté evangelium vyšla v originálu The Fifth Gospel již v roce 2014. U nás se jejího vydání dočkáváme až v roce 2017 a postaralo se o něj nakladatelství Portál.

 

Román mě zaujal již na první pohled, jeho krásně barevná obálka je naprosto úchvatná. Ukrývá v sobě paralely k obsahu knihy. Obálka nám slibuje, že poteče krev, ale také nám odhaluje jistý náboženský podtext. Ovšem není divu, když se kniha nazývá Páté evangelium. Než jsem se rozhodla knihu objednat, přečetla jsem si ještě poutavou anotaci, která mě naprosto uchvátila a dostala do kolen. Byla jsem nadšená, tedy aspoň do té doby, než jsem vybalila tlustý svazek a zhrozila se. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem se začetla a najednou byla za polovinou. Opravdu luxusní počtení, které má spád. Jakmile vás vtáhne do děje, jen tak vás nepustí a vy budete mít chuť neustále číst, dokud nezjistíte, jak se vše semlelo.

 

Příběh vás uchvátí nejen spoustou oživujících dialogů, ale také zajímavé popisy. Autor se vás totiž prostřednictvím svého románu snaží provést po Vatikánu a Římě. Představí vám jejich historii, ale i historii náboženství samotného. Kdy asi došlo k rozdělení jednoho ústředního náboženství na tři, která navíc proti sobě neustále bojují? Proč? Odpověď na tuto otázku naleznete právě v Pátém evangeliu a naleznete jich i daleko více.

 

Celý román je rozdělen do 44 kapitol, některé jsou kratší, jiné delší, ale svým způsobem chronologicky popisují příběh hlavního hrdiny Alexe Andreaua. Ten popisuje události, jež se přihodily jemu i jeho bratrovi Simonovi. Alex svůj příběh vypráví velice působivě, a proto vám ani nepřijde, že hltáte 496 stran textu. Jelikož jsou některé kapitoly delší, jsou dále rozčleňovány. Každá část nás neustále posouvá dál a každý čtenář pak dojde k porozumění a odtajnění některých důležitých pravd, jež ovlivňují život nejen kněžích, ale i běžných lidí.

 

Některé informace, jež se týkaly zejména turínského plátna, jsou velice překvapující. Sama mohu říci, že jsem neměla ani ponětí, že něco podobného někdy existovalo. Zajímavé jsou i metody výzkumu, jež kniha v této oblasti představuje. Celkově jsem byla knihou mile překvapena. Strhla mě a nepustila do té doby, dokud jsem ji nedočetla až do úplného konce. Myslím si, že jsem se rozhodně netěšila zbytečně. Všechny moje čtenářské touhy byly do zbytku naplněny.

 

Kompozičně je kniha sestavena vcelku jednoduchým způsobem. Vévodí jí chronologický postup. Občas však najdeme i retrospektivu, a to zejména ve vzpomínkách a popisu situací, jež se udály v minulosti. Retrospektiva je však nejvíce používána zejména v detektivní části, kde je vyšetřována smrt Uga Nogary. Jen díky jeho připravované výstavě se rozjela ve Vatikánu pořádná mašinerie a zataženi jsou do ní i naprosto nevinní lidé. Mezi nimi pochopitelně i vypravěč, jímž je sám Alex Andreau, a jeho syn Petr. Mohli bychom však jmenovat i spousty dalších obětí.

Abych pravdu řekla, některé postavy mi doslova a do písmene lezly krkem a já si říkala, proč tam vůbec musí být. Možná jsem je nenáviděla kvůli jejich problematičnosti a konfliktnosti. Oblíbila jsem si ale samotného vypravěče a jeho synky Petra. Ti jsou takoví přirození a chovají se podle mého očekávání. Dítě zůstává dítětem a dospělí se snaží uchovat čistou hlavu a jistou míru soudnosti, bez nichž by to nešlo. Kniha tak svým způsobem vnáší do lidského života trošku světla a přináší jisté poslání zejména pro rodiče. Svoje si z četby ale odnese i dospívající čtenář. U dospívajících čtenářů bych ale viděla jistý problém v tom, že by knihu mohli považovat za příliš obsáhlou.

 

Moje subjektivní hodnocení této knihy je ryze pozitivní. Musím říci, že jsem se velice ráda seznámila s životem věřících. Možná jsem i trochu pochopila to, o čem náboženství jako takové je. Mohu říci, že do této chvíle je tomu daleko jinak. Knihu jsem si neskutečně užila a považuji ji za přínos světové literatury. Autor se svým stylem i námětem malinko přiblížil k mému oblíbenému Danu Brownovi. Páté evangelium je totiž strhující, napínavé a rozhodně není stereotypní. Za luxusní čtenářský zážitek knize i jejímu autorovi patří můj velký obdiv a nádherných 100 % a vřelá doporučení k tomu. Rozhodně to zkuste a nebudete zklamaní.

 

Za recenzní výtisk patří velké díky nakladatelství Portál. Pokud vás recenze zaujala a budete si knihu chtít přečíst, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih. cz):

Originální název:

The Fifth Gospel (2014)

Žánr:
Literatura světová, Detektivky, Thrillery
Vydáno: 2016, Portál
Počet stran: 496
Překlad: Linda Kaprová
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-262-1117-4

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    12. 6. 2017

    Četl jsem již a líbilo se mi to.

    • Odpovědět

      Iwik

      12. 6. 2017

      Tak to je super. To jsme dva, byla jsem mile překvapená.

Zanechat komentář