Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Duch znojemských katakomb – Vlastimil Vondruška

4. 9. 2019

duch-znojemskych-katakomb-nahled

Je to již docela dlouho, co jsem si přečetla knihu od mého oblíbeného autora Vlastimila Vondrušky. Řekla jsem si, že bych tento prohřešek mohla napravit a opět si od něj něco přečíst. Do hledáčku se mi dostal jeho detektivní román ze série Hříšní lidé Království českého, přesně se jedná o 24. díl této ságy. Nevím, kam na to autor chodí, ale, ač napsal již mnoho podobných děl, neustále nachází nové a nové zápletky a jeho texty se čtenářům neokoukají. Kniha, jíž je celá tato recenze věnovaná, se jmenuje Duch znojemských katakomb.

Něco málo o autorovi:

Vlastimil Vondruška vystudoval národopis a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působil v Československé akademii věd a v Národním muzeu v Praze. Mimo jiné věnoval také dějinám skla a sklářské technologii. V Doksech založil sklárnu Královská Huť, v níž se specializují na výrobu historického skla. Za to získal ocenění ministra kultury. Co se týče psaní, je Vlastimil Vondruška autorem vědeckých studií z oboru dějin kultury, historických středověkých detektivek a románů. Píše také pod pseudonymem Jan Alenský. (zdroj: databazeknih.cz)

Oficiální anotace (zdroj: ČBDB.cz):

„24. kniha v sérii Hříšní lidé Království českého.
Oldřich z Chlumu přijíždí spolu s panošem Otou jako jeden z vyslanců českého krále do Znojma, kde se koná jednání o smíru mezi moravskou a rakouskou šlechtou. Vše je předem dohodnuto a jde jen o to, aby se ochota ze smíru veřejně potvrdila. Purkrabí znojemského hradu proto očekává spíše dvorskou slavnost než ostrou půtku vyslanců. Jenže hned druhý den zmizí jeden z mladých českých šlechticů. Je to o to víc znepokojivé, že o čtyři roky dříve tu stejně nevysvětlitelně zmizel jeho starší bratr. K dovršení všeho se duch staršího bratra objeví přímo na hradě a pak zmizí v tajemných katakombách, jimiž je město pod zemí doslova protkáno.“

Základní informace o knize:

Kniha Duch znojemských katakomb vyšla v roce 2019 v nakladatelství MOBA. Jedná se o detektivní příběh odehrávající se ve 13. století v době vlády Přemysla Otakara II. Opět se v ní setkáme s detektivní zápletkou. Jak jsem již napsala výše, jde o 24. díl série Hříšní lidé Království českého. Pokud vás recenze zaujme, můžete si knihu pořídit na stránkách e-shopu nakladatelství MOBA. Jste-li příznivci e-knih, ani vy nepřijdete zkrátka, elektronickou podobu románu můžete pořídit v e-shopu Palmknihy.

Recenze knihy:

Když jsem v nabídce naší knihovny objevila další knihu z pera Vlastimila Vondrušky, nemusela jsem se dlouho rozmýšlet o tom, co si tentokrát přečtu. Historické romány tohoto autora jsou pro mě již několik let zárukou kvality a dobrého počtení. Musím říci, že ani tentokrát mě nezklamal. Ba naopak v mnohém mě překvapil a předčil má očekávání. Když jsem si přečetla anotaci, byla jsem nad míru zvědavá, co mi bude naservírováno tentokrát. Na zlatém podnosu se mi dostalo zajímavého detektivního historického příběhu, jenž byl ještě ke všemu zábavný.

I tentokrát se ve vyprávění setkáváme se sympatickým Oldřichem z Chlumu a jeho panošem Otou, jenž mu je v mnohém nápomocný. Je to dvojka, jež dokáže společnými silami rozlousknout (téměř) každý případ a ničeho se nezaleknou. Děj se odehrává v době vlády Přemysla Otakara II. a velmi věrohodně ji monitoruje. Pro ty, kdo již nějaký z dílů této série četl je úvodní text představující postavy a dobu notoricky známý, pak už vás autor hodí přímo do víru dění. Díky úvodníku může čtenář sérii začít číst jakýmkoliv dílem a nemusí nutně číst chronologicky tak, jak byly romány vydány.

duch-znojemskych-katakomb-obalkaDěj tohoto románu je oproti předchozím ze série jiný díky své nečekané a vcelku komplikované zápletce. Nicméně se nemusíte ničeho bát, protože zůstala pro autora charakteristická jednoduchá kompozice založená na chronologii a minimu paralel a retrospektiv. Děj se tedy nijak nezadrhává a plynule se odvíjí ke svému cíli. Nicméně si při čtení položíte mnoho otázek, na něž najdete odpovědi až v úplném závěru. Nejedná se tedy o knihu, kde byste od poloviny věděli, kdo je vrahem a proč zločin spáchal. Text je zpracován čtivě a přečíst si jej může každý čtenář.

Do vyprávění se autorovi i tentokrát podařilo zasadit spoustu historických událostí. Vlastimil Vondruška nám dal nahlédnout i do dobové kultury a chování, a proto působí jeho dílo i celkem autenticky. Jen tedy chvilkami se tato autenticita z vyprávění vytrácí, když se stane něco, co je pro období středověku nepravděpodobné. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že autor nepsal dílo coby učebnici dějepisu, ale tvořil beletrii, v níž může být, většinou i bývá, historická pravda pro čtenáře zpopularizována, popřípadě ve fantazii autora zcela pozměněna.

Tato historická detektivka v sobě obsahuje jak prvky napětí, tak i odlehčujícího humoru. Komickou funkci má v ději panoš Ota. Nicméně i jeho pánovi občas něco ujede. Napínavý je celý případ, kvůli kterému Oldřich s Otou přijeli do Znojma. Takhle zašmodrchaný zločin jsem snad od autora ještě nečetla, překvapil mě, ale zároveň se mi tato novinka líbila.

Celé vyprávění je složeno z 29 kapitol, které se dále dělí na kratší celky, jež se od sebe odlišují vynechaným řádkem. Text je psán v er-formě a je doplněn množstvím oživujících dialogů mezi jednotlivými postavami. Svazek má krásných 288 stran, které přečtete velmi rychle, protože autor text zpracoval opravdu velmi čtivě. Z četby si odnesete zajímavý čtenářský zážitek. Chvilkami budete napjatí a natěšení na rozlousknutí případu, avšak častěji se budete potutelně usmívat. Fyzický svazek je vázaný. Obálka knihy odpovídá grafice celé série, opět je ilustrovaná.

Knihu Duch znojemských katakomb hodnotím pozitivně. Jak jsem již napsala, hodně mě překvapila zajímavou a velmi zašmodrchanou zápletkou, kdy jsem doslova hltala stránky, abych už konečně zjistila, jak to všechno dopadlo. Líbí se mi, že se autor neubírá k tomu, aby svému čtenáři naservíroval v románu historickou teorii, a že se nebojí fabulovat. Zároveň musím vyzdvihnout fakt, že se mi snad ještě nestalo, aby se nějaký motiv zopakoval, každá jeho kniha je originálem a je tomu tak i v případě této. Před jeho fantazií klobouk dolů. Román hodnotím zaslouženými 100 %.

Tento titul mohu vřele doporučit milovníkům historických detektivních románů a čtenářům Vlastimila Vondrušky.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Název knihy Duch znojemských katakomb
Autor Vlastimil Vondruška
Žánr historická detektivka
Nakladatelství MOBA
Rok vydání 2019
Počet stran 288
ISBN 978-80-243-8624-9
Nákup knihy www.mobaknihy.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

MOBA

Nakladatelství Moravská Bastei MOBA sídlící v Brně vzniklo na podzim roku 1991. MOBA je jedním z nejvýznamnějších a nejstabilnějších nakladatelství na českém knižním trhu. Velký důraz klade na vydávání kvalitní tvorby českých spisovatelů (Vlastimil Vondruška, František Niedl, Roman Cílek, Hana Marie Körnerová, Jan Míka, Alena Jakoubková, Jan Bauer) a zahraničních autorů (Anthony Doerr, Håkan Nesser, Deon Meyer, Johan Theorin, Volker Kutscher, Donald Ray Pollock, Neil Cross, Leif G. W. Persson, Arnaldur Indriason, Tony Parsons, Benjamin Black, Linda Castillo, Michael Robotham a další).

www.mobaknihy.cz

Palmknihy

PalmKnihy jsou největším a nejstarším obchodem s elektronickými knihami v České republice. Téměř dvanáct tisíc titulů od více než šest seti nakladatelství doplňuje také široká nabídka audioknih. Přehledný a intuitivní eshop umožňuje okamžitý a jednoduchý nákup e-knih, které můžete začít číst ještě dnes. Dostupnost všech formátů e-knih zajišťuje podporu všem zařízením, od čteček až po počítače nebo mobily. Na Palmknihách navíc najdete i stovky titulů zcela zdarma. Široký záběr slevových akcí učiní každou e-knihu dostupnou, díky předprodejům pak první stránky novinek ochutnáte mnohem dřív, než se kniha objeví na pultech.

www.palmknihy.cz

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    Andrea V.

    6. 9. 2019

    U mě si Vondruška šplhnul už dvakrát nebo třikrát. Jak píšeš v recenzi, nebojí se přijít s poněkud třaskavým vysvětlením historických událostí, které jsou v Kosmově kronice pevným způsobem a Oldřich z Chlumu z toho musí nějak vybruslit 🙂

    Zápisky třicítky

    • Odpovědět

      Iwik

      6. 9. 2019

      Děkuji za hezký a podnětný komentář. Historici odborníci jeho texty odsuzují, ač historii studuji, vím zase z literatury, že pro beletrii je velmi důležitá fikce. On dokázal obojí prolnout a tím českou historii přiblížil laickému čtenáři.

Zanechat komentář