Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Útěk před smrtí – Jaroslav Hojdar (minirecenze)

6. 2. 2017

Umíte si představit, že byste se kvůli tomu, že chráníte svou vlast, dostali do zajetí a se zajatci pak do úplně cizí země? Přesně toto se stalo několika vojákům sovětské armády. Padnou do zajetí a dostávají se do Čech. O jejich dalších osudech vypráví právě tato útlá kniha, již bych vám chtěla v této recenzi představit. Co nám o tomto titulu vypoví jeho anotace?

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Dne 2. února 1945 vypuklo ve 20. bloku koncentračního tábora Mauthausen povstání více než 700 vězňů, které bylo nejmasovějším pokusem o útěk v průběhu celé 2. světové války. Pouze devíti uprchlíkům se cesta za svobodou podařila a dožili se konce války. Jedním z těch, kteří měli vůli a štěstí přežít, byl sovětský důstojník Alexandr Manuilovič Michejenkov.
Zachránil se také díky hrdinství a obětavosti českých obyvatel z Malšic, Bechyně, Radětic a dalších obcí a měst okolo Tábora. Michejenkovy vzpomínky beletristicky zpracoval velký jihočeský partiot a zkušený spisovatel Jaroslav Hojdar ze Sezimova Ústí.
Bohatou fotopřílohu připravil Jaroslav Čvančara. (www.martinus.cz) “

 

Kniha byla vydána v roce 2013 v nakladatelství Toužimský & Moravec. Příběh byl doplněn o dobové fotografie, ale také o obrázky z autorova archivu. Veškeré fotografie jsou doprovozeny poutavým popiskem.

 

Tento titul si mě získal již svou jednoduchou obálkou, jež vypovídá aspoň částečně o tom, co nás v knize čeká. Na oranžovém pozadí se zde vyjímá část ostnatého plotu, jenž je charakteristický pro všechny koncentrační a vyhlazovací tábory. Vše tak k sobě úžasně ladí. Očekávat tedy můžete kupu napětí, strachu o svůj vlastní život, lásky k svým nejbližším a spousty dalších pocitů.

 

Příběh je sestaven z několika kratších kapitol a má kouzelných 152 stran, jež zdatný čtenář zhltne za pouhé jedno odpoledne. Celé dílo vás mile překvapí svou vypovídající hodnotou, dá se tudíž počítat k pramenům. Celý román sleduje kroky několika ruských válečných zajatců. Chvilkami vám bude běhat mráz po zádech, protože se v jejich společnosti budete motat neustále v blízkosti zubaté. Nikdy nevíte, kdy na vás přijde řada a kdy budete muset odejít tam nahoru. Někdy se o váš odchod postarají zbraně dozorců, jindy pouhý hlad s žízní. S hlavními hrdiny knihy prožijete spoustu strastiplných, ale také radostných okamžiků.

 

Příběh vás zavede na území hned několika států. Chvilku si pobudete v Rusku, pak se s hlavními hrdiny dostanete na území bývalého Protektorátu Čechy a Morava, zde navštívíte například Tábor a Prahu, pak se dostanete s transportem do Mauthausenu, odsud se po nějaké době vydáte na útěk, vaší motivací je chuť přežít. Umíte si představit, že byste za svobodou cestovali téměř 3 měsíce, museli jste se ukrývat před policisty a vojáky? Přesně o tomto mluví tato kniha. Chvilkami vám bude běhat při čtení mráz po zádech, chvilkami se budete radovat a chvilkami budete mít co dělat, aby vám nevstoupily slzy do očí.

 

Děj je odvyprávěn v er-formě s velkým množství dialogů. Do díla vstupuje chronologická kompozice, jež se prolíná s retrospektivou. Můžeme si povšimnout velkého množství vzpomínek, ale přitom se vyprávění odvíjí postupně tak, jak se události měly. Musím říci, že tato kniha je skvělou ilustrací všech zvěrstev, která se bohužel v období druhé světové války děla dnes a denně. Touto knihou se autor snaží vyjádřit jistou úctu k přeživším a zároveň uchovat pohled na dobu (ne)dávno minulou. Tento titul však s sebou přináší i určitou formu zamyšlení nad minulostí a vzdává hold těm, kteří neměli takové štěstí a nedokázali před smrtí utéci. Z Mauthausenu zvládlo utéci a přežít pouze 9 lidí. Všichni to byli Rusové a jejich příběh je zachycen právě na stránkách tohoto příběhu.

 

Knihu hodnotím velice kladně. Čtení jsem si náramně užívala, ač byl příběh smutný, tak to stálo za to. Za věrohodné vyprávění patří autorovi knihy vřelé díky a knize krásné hodnocení: 100 % a vřelá doporučení k tomu. Kniha rozhodně stojí za přečtení a pokud máte rádi příběhy z druhé světové války, rozhodně by neměla utéci vaší pozornosti.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Romány, Válečné, Literatura česká
Vydáno: 2013, Toužimský a Moravec
1. vydání originálu: 2013
Počet stran: 156
Ilustrace/foto: Jaroslav Čvančara
Autor obálky: Jan Henke
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7264-140-6

 

Uložit

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    Terča

    6. 2. 2017

    Já se těhlech témat hrozně bojím od doby, co jsme se o tom učili na základce a byli jsme se podívat v Terezíně. Od té doby se těmhle tématům a knihám vyhýbám, není mi z toho moc dobře. Ovšem kniha podle anotace a tvého pohledu nevypadá špatně. Že bych se přemohla, a přečetla si ji?

    • Odpovědět

      Iwik

      6. 2. 2017

      Určitě to zkus, za zkoušku nic nedáš :o). Je to opravdu útloučká knížka a pokud se nebude líbit, můžeš ji zaklapnout a odložit ;o).

  2. Odpovědět

    TlusŤjoch

    4. 3. 2017

    To je zajímavá kniha.
    Já kdysi četl „Noc nekryje uprchlíky“ (viz https://knihy.abz.cz/prodej/noc-nekryje-uprchliky)
    o útěku ze zajateckého tábora.

    • Odpovědět

      Iwik

      5. 3. 2017

      Tak to vypadá velice zajímavě. Po této knize se poohlédnu :). Děkuji za tip.

Zanechat komentář