Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

(M)Učednice – Ali Land

22. 10. 2017

Ona. Patnáctiletá. Téměř šestnáctiletá. „Osm schodů nahoru. A pak ještě čtyři. První dveře napravo.“ Hřiště děsu. Neuvěřitelný strach. Musí se na ně dívat špehírkou. Na to, jak její matka ubližuje jim. Je jí sama mučena a nucena k tomu, aby se od ní učila. Sama neví, jestli je spíše její mučednice, nebo učednice. Prostě je (M)Učednice. Kniha, kterou vám prostřednictvím této recenze představím, vypráví příběh plný hrůzy a napětí. Nebudete se od ní moci odtrhnout, protože vás chytne na samém začátku a nepustí vás do té chvíle, dokud si nepřečtete její poslední stránku a nezjistíte, jak to vše dopadne. Poznejte puberťačku Milly, nebo snad Annie? Kdo vůbec je? Ona sama to na 100 % neví. Nebo to nechce vědět? Odpověď na všechny otázky vám podá tento zajímavý, napínavý a na vaše nervy útočící psychothriller, který se odehrává ve 40 kapitolách na 336 stranách. Připravte se na děsivou jízdu plnou bolesti a nečekaných zvratů, která vás rozhodně nebude ani vteřinu nudit.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„MÁM NOVÉ JMÉNO
NOVOU RODINU
JSEM CELÁ ZBRUSU NOVÁ
OPRAVDU?

Její matka už ve svém domě spáchala několik vražd a nejenom to – v záchvatech pomatení mučí svoji dceru, aby se hrůz účastnila. Matka předtím taková nebyla a měla svoje děti ráda, a Annie matku ji přese všechno ještě pořád miluje, ale jediný způsob, jak může strašlivým událostem udělat konec, je udat ji na policii.
Annie pak dostává v životě druhou šanci. Má novou identitu, jmenuje se teď Milly, a žije v nové, zámožné pěstounské rodině, díky které dokonce začne chodit do prestižní soukromé školy.
Jenomže pokračující vyšetřování jí dalšími a dalšími výslechy připomíná tragickou minulost. Milly má být hlavním svědkem obžaloby v soudním procesu s její matkou, který se neúprosně blíží. Otřesená Milly se trápí pochybami – převažují u ní zděděné předpoklady, nebo ji víc ovlivňuje to, co dobrého i hrozného dosud zažila?
Dokonce i v novém domově Milly potkávají nesnesitelné chvíle, když ji šikanují její vrstevnice. Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?

MINULOST NEDOKÁŽE NIKDO SMAZAT… ALE JE MOŽNÉ SE JÍ VZEPŘÍT?“

Psychothrilller (M)Učednice vyšel v originálu (Good Me, Bad Me) v roce 2017, ve stejném roce jej pro nás přeložila Lucie Menclíková a o vydání se postaralo nakladatelství LEDA.

 

Když se mi ozvalo nakladatelství LEDA s nabídkou nové knihy, která měla vyjít v září, zaradovala jsem se. Jejich knihy mě totiž vždy mile překvapí a naladí na tu správnou vlnu. O (M)Učednici jsem do té doby neměla sebemenší tušení. V okamžiku, kdy mi přišel balíček a já ho rozbalila, téměř ihned jsem věděla, že se mi i tentokrát „Leďáčci“ trefili do vkusu. Svazek mě zaujal již svou obálkou, z níž doslova sála děs a hrůza, takže krásně odpovídá tomu, co vás v jádru čtivého příběhu čeká. Anotace byla také velice zajímavá a donutila mě k tomu, že jsem knihu ihned po rozbalení vzala do ruky a musela jsem začít číst. Nebudu se tajit s tím, že jsem byla nadšena hned po přečtení prvních několik kapitol.

 

Již na prvních několika stranách vás autorka umně vtáhne do děje. Domnívám se, že je to tím, že děj vypráví samotná Annie (Milly). Nebere si žádné servítky a snaží se zamotat hlavy nejen vyšetřovatelů kriminálního případu, ale také pěstounské rodině, do které se dostala. V neposlední řadě pořádně poplete i vás. Nebudete vědět, čemu věřit dříve. Celé vyprávění je pravda, nebo je to naopak jedna velká lež? Toť otázka pro zvídavé čtenáře, kteří při četbě rádi přemýšlejí o tom, jak se věci vůbec mají. Ich- forma je ryze subjektivní a u této knihy to platí dvojnásob, možná dokonce i trojnásob. Věřím tomu, že až dočtete do konce, budete hodně překvapeni. Stejně tomu bylo i v mém případě. Za sebe mohu říci, že se titul nepyšní značkou světového bestselleru jen tak náhodou. Plně si ji zasloužil.

 

 

Jednotlivé kapitoly jsou vcelku krátké a ty, které zrovna stručné nejsou, tak jsou tak čtivé, že je zhltnete tak rychle, že ani nebudete vědět jak. Většina delších epizod je přerušena vynechaným řádkem, tímto způsobem autorka posunuje vyprávění hlavní hrdinky o kus dále. Vyhýbá se tak jisté stagnaci, ke které by mohlo případně dojít. Velkou výhodou románu je jeho přímočarost a svým způsobem i kompoziční jednoduchost. Setkat se tu totiž můžeme pouze s chronologií. Místy na vás ze vzpomínek při psychoterapiích a při výsleších u policie bude působit i retrspektivní postup. Je tedy nutné říci, že si román užijete bez sebemenších potíží a kompozičních přerušení.

 

Velkou zajímavostí je psychologie postav. Ali Land dokázala své hrdiny vykreslit nejen na povrchu, ale pracovala s nimi do hloubky. Čtenář si tak může povšimnout nejen podrobných charakteristik, ale také vnitřní monologů. Povšimnout si můžeme hned dvou podob interních rozprav. První – myšlenky Milly – jsou psané kurzivou a můžeme si jich povšimnout často. Druhým typem jsou promluvy Millyiny (Anniiny) matky, ty jsou vyvedeny velkými písmeny a dají se tedy snadno v textu rozeznat.

 

Moje subjektivní hodnocení je nad míru pozitivní. Z románu jsem byla nadšená, příběh se mi líbil. Musím říci, že mi udělala radost i grafická a jazyková stránka. Knihy z nakladatelství LEDA mě vždy zaujmou svou grafikou, takže se můžete těšit na velká patková písmena, ze kterých vás nebudou bolet oči a budou se vám dobře číst. S jazykem v tomto titulu jsem neměla téměř žádný problém, je pravda, že na konci se několik vynechaných písmenek našlo, ale nebyl až takový problém, protože nedošlo k žádným změnám významu. Za mě tedy naprostá spokojenost a vřele budu tuto knihu dále doporučovat, ona si to zaslouží. Vysloužila si ode mě díky svým kvalitám nádherných 100 % hodnocení. Titul udělá radost zejména těm, kteří si rádi užívají napínavou jízdu plnou pravd, polopravd nebo lží. Věřte tomu, že tady vám jich bude naservírováno vrchovaté množství. Ke čtení budete potřebovat i opravdu pevné nervy, bez nich se rozhodně neobejdete.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství LEDA. Zalíbila-li se vám recenze a budete si chtít knihu pořídit, můžete tak učinit právě zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

Good Me, Bad Me (2017)

Žánr:
Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2017, Rozmluvy, Leda
Počet stran: 336
Autor obálky: Soňa Šedivá
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7335-481-7

Srovnejte cenu knihy v různých obchodech.

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    23. 10. 2017

    Vypadá to zajímavě, ale zrovinka jsem v rozpoložení, že na tento druh literatury nemám chuť.
    Recenze je off šem výborná.

    • Odpovědět

      Iwik

      23. 10. 2017

      Děkuji moc za milá slova a pochvalu… Nicméně není všem dnům konec a třeba jednou přijde ten správný čas 😉.

Zanechat komentář