Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Labyrint osudu – Lenka Dostálová

31. 12. 2017

Juchuchu, Lea se Sárou se vrací, ještě akčnější, ještě temnější, ještě magičtější. Je až k nevíře, kam Lenka Dostálová dokázala příběh náctiletých dvojčat posunout. Od samého počátku vás autorka nenechá ani chvilku vydechnout do chvíle, než dočtete poslední stránku. Do svého díla zakomponovala spoustu napínavých chvilek a neočekávaných zvratů, při jejichž čtení vám bude přebíhat mráz po zádech. I tentokrát si přijdou na své jak děvčata, tak i chlapci. Již v prvním dílu série Dcery světla a temnoty jsme si mohli povšimnout množství bojových technik. Ty jsou v Labyrintu osudu mnohem propracovanější a najdete jich tam více. Bojové scény strhnou s největší pravděpodobností každého čtenáře. Četbu jsem si užila plnými doušky a s radostí se s vámi podělím o své pocity.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„2. kniha v sérii Dcery světla a temnoty.
Lea už ví, že její nitro ovládá temnota. Za pomoci své sestry Sáry a strážce Lukáše se s ní snaží bojovat. Když jsou ale Sára s Lukášem vysláni na misi na znovuobjevený Salemon, zůstává na to sama. Útočiště nachází u tajemného mladíka, který má za úkol ji hlídat. Přesto se ale stále propadá hlouběji do temnoty a mění se. Když se však ukáže, že Silkon chce její sestru přinutit, aby se přidala k Temným, Lea se mu postaví a nakrátko získá zpět své staré já. Spolu se Sárou se vydávají do jeskynního bludiště, kde na Leu čeká nelehká zkouška. Pokud obstojí, má šanci temnotu ve svém srdci spoutat… “

Titul Labyrint osudu vyšel v roce 2017 v nakladatelství Fragment. Jedná se již o druhý díl série Dcery světla a temnoty. Musím říci, že už teď se těším na další díl.  Zajímá mě, jak se dvě dívky poperou se svým údělem. Podaří se jim zvítězit v boji proti zlým silám? Zatím nám toho zůstává ještě mnoho ukryto.

 

Tvorba Lenky Dostálová mě již při prvním setkání uchvátila, je plná akce a napínavých situací. Nadchla mě jak série Projekt Alfa, tak i Dcery světla a temnoty. Na stránkách Iwíkovy knihovny jste si již mohli přečíst recenze románů V pasti a Démon stínů. V brzké době se můžeme těšit na pokračování Projektu Alfa. Labyrint osudu vás doslova dostane na lopatky. Obálka se hodně podobá stylu prvního dílu, rozdílem však je, že tentokrát se na ní objevuje kromě dívčího obličeje i jeden chlapecký. Kdo tento mladík je? Jaký má v ději význam? To vše se dozvíte, když se do knihy začtete. Kromě obálky vás ale k četbě jistě navnadí i samotná anotace, která utváří příběhu působivý rámec.

 

Román je velice čtivý a strhující, začtete se hned na první stránce a nepustí vás do té doby, dokud nezjistíte, jak to vše dopadlo. Styl psaní Lenky Dostálové bude blízký všem milovníkům fantasy literatury. Musím podotknout, že se svými tituly může autorka s čistým svědomím konkurovat světovým autorům tohoto žánru.  Uchvátí vás zvolený námět a téma. Opět v knize budou bojovat temné síly se světlem. Tento motiv je v našich literárních vodách neokoukaný a originální. Tentokrát je pro hlavní hrdinky vše náročnější, protože se temnotě konečně podařilo to, po čem toužila. Nebo snad ne? Takovéto otázky se vám budou honit hlavou po celou dobu četby. I tentokrát se setkáme s námětem cestování časem, ale i s nejrůznějšími bojovými scénami. Příběh oživuje neustálé prolínání vyprávění z úhlu pohledu hned několika postav. Hlavní slovo však mají Lea se Sárou. Své k příběhu ale řeknou i Lukáš, Moudrá Alice či Silkon.

 

Kniha je určena pro čtenáře od 14 let, kteří si s radostí přečtou fantasy. Autorka tomuto faktoru přizpůsobila styl svého psaní, ale i jazykové prostředky, jež jsou voleny s citem. Román tak působí důvěryhodně a realisticky. Nedá mi a zmíním se o jazykovém zpracování. Byla jsem totiž nadšená i po této stránce, protože v knize nenajdete žádné pravopisné ani stylistické chyby. Lenka Dostálová umí psát čtivě, mladistvě a velice živě, proto se vám příběh bude číst téměř sám. K tomuto potom přispívají i vcelku krátké věty. Jen málokdy je použito delšího souvětí. Jediné, co může mladého čtenáře odradit, jsou trošku delší kapitoly, ale to je kompenzováno právě extrémní čtivostí a interesantností textu a námětu. Jak jsem již poznamenala několikrát kniha je hodně napínavá. Napětí je gradováno neustále se zkracujícími větami, občas se objevují prvky, které aktivují čtenářovu fantasii.

 

Co se týče postav, ty se nám oproti prvním dílu poněkud rozmnožily. Kromě těch, které jsme již znaly, se objevuje i celá řada Temných, o kterých jsme neměli ani tušení. Čtenáři zůstane jen rozum stát nad jejich schopnostmi a uměním. I přesto, že je postav více, není jich tolik, aby se nám pletly a v ději nás mátly. Většinou spíše vyprávění dokreslují a dávají mu určitou přidanou hodnotu. Na některé postavy dokonce budete během čtení měnit názor, protože vás svým chováním budou skvěle mást a neustále překvapovat.

 

Příběh se odehrává na 320 stranách a odvíjí se v 19 kapitolách. Některé jsou vcelku dlouhé, jiné mají třeba jen 10 stránek. Epizody jsou ještě dále děleny na menší celky, které jsou od sebe vždy odděleny vynechaným řádkem. Čtenář tak krásně pozná, že dojde ve vyprávění k nějaké změně. Buď se přesuneme v čase, nebo bude vyprávět jiná postava. Tato přerušení přispívají ke zvýšení napínavosti příběhu, ale také dávají prostor pro čtenářovu fantasii. Rozhodně se nejedná o nijak náročné dílo, takže se v něm při čtení zajisté neztratíte.

 

Celý román je odvyprávěn v objektivní er-formě, která je doplněna množstvím dialogů, které úžasně oživují děj. My tak můžeme sledovat vše, co se odehrává v bezprostřední blízkosti hlavních hrdinek. Vypravěč je jakýmsi pozorovatelem a zprostředkovatelem. Děj je odvyprávěn chronologicky, avšak občas se objevují i silně retrospektivní části, v nichž se hlavní hrdinky, ale i další postavy vrací ve svých vzpomínkách do minulosti. Paralely jsou pak hojně zastoupeny prostřednictvím přechodů mezi jednotlivými pasážemi, kdy se mění úhel pohledu vypravěče.

 

Moje subjektivní hodnocení tohoto románu nemůže být jiné než pozitivní. I s touto publikací mladé nadějné autorky jsem byla nad míru spokojená. Oslovila mě zvolená tematika, námět a motivy. Tento poutavý příběh si jistě bez sebemenších problémů najde svoje čtenáře. Autorčin styl mě uchvátil a vždy se těším na další její nové publikace. Líbí se mi živost vyprávění, originalita, ale také grafické zpracování. Písmena jsou krásně veliká a dobře se čtou. Ze čtení tak vůbec nebolí oči. Labyrint osudu hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %. Knihu vřele doporučím všem milovníkům fantasy literatury. Pokud se do knihy pustíte, určitě nebudete zklamaní a budete se stejně jako já těšit na další pokračování.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké a vřelé poděkování Lence Dostálové, autorce tohoto románu. Pokud si dílo budete chtít přečíst, můžete si jej pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Dcery světla a temnoty (2.)

Žánr:
Literatura česká, Fantasy, Dívčí romány
Vydáno: 2017, Fragment (ČR)
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 320
Ilustrace/foto: Benoit Daoust
Autor obálky: Kamila Flonerová
Vazba knihy: brožovaná (paperback)
ISBN: 978-80-253-3375-4

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články

Zanechat komentář