Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Less aneb Hledání ztraceného mládí – Andrew Sean Greer

23. 1. 2019
Less - úvod

Vážení čtenáři, první měsíc nového roku je téměř za námi a já jsem si pro vás připravila hned několik recenzí. Tato je již druhá z této řady a jedná se o americký román, jenž byl v loňském roce oceněn Pulitzerovou cenou. Kniha je naplněna hned několika příhodami téměř 50letého gaye Arthura Lesse. Ten se nám představí jako velký cestovatel, ale také spisovatel, jenž dokázal čtenáře uchvátit svým prvním románem Kalipso, ale ostatní knihy již nejsou tak dobře přijímány? Proč? I o tom se můžete mimo jiné dočíst v románu Less.

Něco málo o autorovi:

Andrew Sean Greer je americkým autorem, jenž má na svém kontě již několik děl. Jmenovat můžeme třeba tituly Dráha menších planet, Zpověď Maxe Tivoliho, Příběh jednoho manželství a poslední Pulitzerovou cenou oceněný román Less. Svou kariéru nastartoval coby přispěvatel v různých amerických časopisech. Jeho styl je přirovnáván k Proustovi a Nabokovovi. Autor se těší velké oblibě i u svých literárních kolegů.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Žít dlouhou dobu v nesouladu sám se sebou se trestá i z medicínského hlediska. Ve dvaceti je to sice burcující a inspirující, jenže Arthur Less – druhořadý spisovatel a průměrný kalifornský gay – neochvějně míří k padesátce, kterou úkorně vnímá jako pomstu osudu. Nebude lepší, když se přibývajícím létům poddá a přestane marně brzdit nohama o koberec? Zrada dlouholetého partnera ho přiměje zařídit si dočasný odklad a zahrát si na světoběžníka, přestože do toho má taky daleko. Přes Mexiko a Itálii cestuje do Německa, následuje Francie a pak Maroko, Indie a nakonec jídelna starodávného japonského hostince. Poletuje při tom po letištích jako poděs, přednáší studentům v jazyce, který neovládá, flirtuje na pařížském balkonu, brázdí Saharu na velbloudovi a chystá si žaludek na kulinářskou reportáž…Nabarvené závoje i papírové masky postupně odpadají, směšně váhavý hrdina se zklidňuje a už si nestýská. Že by se konečně smířil s možností, že tu nebude napořád? A svět ho odmění: co bylo dosud pouťovým sklíčkem, nečekaně zkrásní.Kniha obdržela Pulitzerovu cenu za rok 2018.“

Základní informace o knize:

Titul Less byl vydán v originálu (Less) v roce 2017. U nás jej v roce 2018 přeložila Jana Jašová a o vydání se postaralo nakladatelství LEDA. Jedná se o knihu zabývající se zajímavým tématem. Pokud vás recenze zaujme a rádi byste si román pořídili a přečetli, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství LEDA.

Co o knize řekli odborníci:

„Vynikající román. I ve srovnání s dosavadními držiteli Pulitzera zjevení.“ – THE WASHINGTON POST


„Greer povýšil líčení pitoreskního putování na mimořádně vtipný, přemýšlivý příběh…“ – NATIONAL BOOK REVIEW


„Autor skvělých a upřímných románů Andrew Sean Greer ukazuje svoje schopnosti v novém žánru: komedii. A smích přece potřebujeme všichni!“ – MIAMI HERALD

Recenze knihy:

Když mi byla kniha nabídnuta k recenzi, zaradovala jsem se. Pokud si dobře pamatuji, do této chvíle jsem snad nečetla nic, co by bylo oceněno Pulitzerovou cenou. Byla jsem tedy natěšená a očekávala jsem velkolepé počtení. Když přišel balíček, vybalila jsem z něj svazek s krásnou ilustrací na přebalu. Na obálku byl přidán ještě menší pruh s částí obrázku, to proto, aby nebyla překryta ilustrace, na němž byla umístěna informace o tom, že se jedná o oceněné dílo. Vše mě zaujalo, a z toho důvodu jsem dlouho neotálela a do četby se pustila.

Less - obálka

Román v sobě ukrývá originální příběh, jenž zpracovává zajímavým způsobem téma homosexuality. Ač byste mohli očekávat romanci, vyprávění není tak růžové, jak se může zprvu zdát. I když je hlavní hrdina homosexuál, řeší se kromě jeho vztahů (tedy spíše vzpomínek na ně) zejména jeho pracovní úspěchy a neúspěchy. Co je jejich alfou a omegou? To se častokrát dozvídá ze svého okolí. Hlavní hrdina v příběhu hodně cestuje. Nejezdí však po dovolených, ale jedná se o jakési pracovní cesty. Místa, jež navštěvuje, v něm vyvolávají nejrůznější vzpomínky na dobu méně vzdálenou, ale i dávno minulou.

Originální je rozhodně způsob vyprávění. Čtenář hlavního hrdinu sleduje očima nezúčastněného vypravěče, jenž pouze veškerým útrapám přihlíží. Vypravěč je objektivní, tedy v er-formě. Ve svém projevu střídá minulost s budoucností, čímž ve čtenáři umně stupňuje jistou míru očekávání a svým způsobem i napětí. Jeho promluvy jsou často narušovány. Důvodem je přesun v době, chvilku jsme s Arthurem Lessem v přítomnosti, pak se ve vzpomínkách vracíme zpět do jeho raného mládí a zase zpět, někdy ale dokonce zavítáme i do budoucnosti, o níž sám hlavní hrdina ještě nemá ani ponětí. Některým čtenářům to může přijít hektické, ale dá se na to vcelku rychle zvyknout. Oživujícím dojmem působí množství dialogů mezi Lessem a ostatními postavami.

Vyprávění nepředchází žádný úvod, ani ho neuzavírá závěr. Rovnou jste vrženi do děje a postupně se sžíváte s hlavním protagonistou a jeho problémy, jež jsou více či méně vtipné. Celý román je rozdělen do osmi částí a svazek je uzavřen autorovým poděkováním a citovanými prameny. Zmiňované části odpovídají místům, jež Arthur Less navštěvuje. Interpretace díla je vcelku jednoduchá a nic jí neztěžuje.

Než se do příběhu plně položíte a pochopíte jeho podstatu, v hlavě si říkáte, že snad ani nemůže být možné, že toto dílo mohlo být oceněno. Když se ale s Arthurem sžijete, navíc si uvědomíte, že Andrew Sean Greer odkazuje k významnému a rozsáhlému dílu Prousta Hledání ztraceného času, román Less se pyšní podtitulem Hledání ztraceného mládí, ihned vlivem tohoto kontextu změníte názor. Toto dílo totiž poukazuje na fakt, že povrchní čtení nestačí, abyste pochopili autorův záměr, musíte jít hlouběji.

Co se týče postav, nejdetailněji je pochopitelně popsán Arthur Less, ostatní postavy jsou jakýmisi figurkami, jež zasahují libovolně do jeho života a nějakým způsobem jej ovlivňují. Nejčastěji jsou zmiňováni jeho expartneři, s nimiž v současnosti navštěvovaná místa navštívil již v minulosti a zanechalo to v něm různé vzpomínky. Některé radostné, ale většina z nich byla spíše bolestná, což ovlivňovalo jeho současné chápání a chování v daném místě.

Svazek mě překvapil svou útlostí. Očekávala jsem ho mnohem obsáhlejší. Má totiž pouhých 296 stran. Text je graficky velmi dobře zpracován. Použito je velkých patkových písmen, jež se dobře čtou, protože vedou oči po řádcích a zároveň nijak nenamáhají zrak. Odstavce jsou zarovnány do bloku. Když se posouváme v čase, nebo se mění dějiště, je vynechán řádek, což přispívá k tomu, že se při čtení neztratíte v ději.

Po jazykové stránce je kniha na dobré úrovni. Sem tam se sice objeví nějaké to vynechané nebo přidané písmeno, ale většinou se nejedná o zásadní chyby, jež by pozměňovaly vyznění výpovědí. Stylisticky je dílo zpracováno kvalitně. Byla jsem tedy spokojená.

„Less nikdy nepřišel na to, co takový říz obnáší, tudíž ho nikdy nezískal. Do čtyřicítky si zvládl vypěstovat jakés takés sebevědomí o síle průsvitného krunýře nedospělého kraba.“


GREER. ANDREW SEAN. Less aneb Hledání ztraceného mládí. Voznice: LEDA, 2018. ISBN: 978-80-7335-560-9. s. 10

Moje subjektivní hodnocení románu Less bylo zprvu trošku skeptické, ale nakonec se vše obrátilo směrem k pozitivnímu. Zpočátku jsem byla spíše povrchním čtenářem, což způsobilo ne zrovna správné pochopení toho, co svým dílem autor chtěl říci. Když jsem si pak vše dala do správného kontextu, knihu jsem si mohla teprve tehdy pořádně užít a vychutnat si ji plnými doušky. Mohu říci, že jsem ráda, že jsem si román mohla přečíst a že jsem mohla sama na vlastní kůži poznat, jak vypadá dílo oceněné Pulitzerovou cenou. Zvolená tematika je originální a je dobře, že se autoři nebojí do svých knih kontroverznější témata začlenit. Má původní skepse tedy nebyla na místě, nakonec jsem velmi mile překvapená, co z namíchaného koktejlu, jenž nám Andrew Sean Greer namíchal, vzniklo. Za toto všechno si ode mě román vysloužil nádherných 100 %.

Knihu s čistým svědomím doporučím všem, kteří si rádi přečtou něco originálního a nebojí se nevšedních témat.

Bibliografické údaje:

Název knihy Less
Autor Andrew Sean Greer
Žánr humoristické romány
Nakladatelství LEDA
Rok vydání 2018
Počet stran 296
ISBN 978-80-7335-560-9
Nákup knihy www.leda.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz



LEDA

Nakladatelství LEDA vydává slovníky a učebnice celkem pro 28 jazyků světa. V roce 2007 rozšířilo svoji nabídku o literaturu beletristickou a naučnou.

www.leda.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář