Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Jana Eyrová – Charlotte Brontëová

14. 2. 2019
Jana Eyrová - úvod

Vážení čtenáři, přináším vám recenzi dalšího klasického románu v moderním hávu. Tentokrát se jedná o dílo Jana Eyrová z pera Charlotte Brontëové. Nakladatelství LEDA příběh zařadilo do své edice s názvem DÉMANTY LITERATURY. Jedná se o tzv. bildungsromán, jenž sleduje životní osudy Jany, a to od útlého dětství až po dospělost.

Něco málo o autorce:

Charlotte Brontëová byla významnou britskou autorkou. Měla dvě mladší sestry, jež byly také spisovatelkami. O Emily jste si mohli přečíst krátké info v recenzi knihy Na Větrné hůrce. Se svými sestrami byly poslány do dívčí školy v Cowan Bridge v Lancashire, tento fakt Charlotte inspiroval při tvorbě Jany Eyrové, jež byla také odeslána do tohoto nehostinného vzdělávacího zařízení. Příběhy, které společně se svými sourozenci psala, byly do hloubky propracované a odehrávaly se v různých světech. V případě Charlotte šlo zejména o prostředí Anglie. Kromě Jany Eyrové napsala také romány Emma, Hledání štěstí, Profesor, Shirley, Sirotek lowoodský a další.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

O čem je kniha Jana Eyrová?
Jana nepoznala rodičovskou lásku, krutí příbuzní ji umístili do sirotčince. Tam dívka žila v nuzných podmínkách, ale získala vzdělání. Jakmile dostane práci vychovatelky na panství pana Rochestra, svitne jí naděje na lepší život. Majitel působí sice jako nerudný a zatrpklý, ale vyučovat malou Adélku Janu baví, proto se rozhodne zůstat. Jenže dům skrývá mnohá tajemství a hrozby. Podivné rány, zoufalé výkřiky a strašidelný smích, které Jana v noci slýchá, rozhodně nejsou jen výplody fantazie.

Na knihu volně navazuje Paní Rochesterová od autorky Hilary Bailey.“

Základní informace o knize:

Titul Jana Eyrová byl vydán v originálu (Jane Eyre) v roce 1847. U nás bylo vydáno hned několik překladů v nakladatelství Mladá fronta, dále v Československém spisovateli, Alpressu, Omega. Zatím nejnovějším vydáním je to z roku 2018, o jehož vydání se zasloužilo nakladatelství LEDA. O překlad se tentokrát postaral Miroslav Kaftan. Pokud vás recenze zaujme a rádi byste si román pořídili a přečetli, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství LEDA. Pokud máte rádi audioknihy, ani vy nebudete zklamáni, můžete si titul pořídit na portálu Palmknihy, a to hned ve dvou provedeních.

Recenze knihy:

Když mi byla tato kniha nabídnuta k recenzi, nemohla jsem ji odmítnout. Již dlouho jsem si román toužila přečíst a toto byla jedinečná šance ke splnění snu. Do této chvíle jsem se setkala jen s Na Větrné hůrce od Emily Brontëové, ale od Charlotte jsem nic nečetla a byla jsem zvědavá, jak se od sebe budou jednotlivá díla lišit. Jelikož jsem o románu již něco věděla ze školních lavic, moc jsem se na četbu těšila a byla jsem plna očekávání. Když přišel balíček, který obsahoval hned tři tituly, do Jany Eyrové jsem se na první pohled zamilovala. Uhranula mě její kouzelná ilustrovaná obálka, která je sice vcelku tmavá, ale jak jsem později zjistila, přesně vystihuje atmosféru vyprávění. Kromě obálky si mě ale rovněž získala i zajímavá anotace, jež o příběhu hodně napovídá, avšak nic důležitého nevyzrazuje.

Dílo se řadí k tzv. gotickým románům, což z něj velkou měrou vyzařuje. Ukrývá v sobě originální příběh, který vypovídá o radostech a strastech malé dívky, jež postupně vyrůstá a vyvíjí se v dospělou ženu. Děj v sobě uzavírá mnohá zajímavá témata, jako je například výchova, sociální vztahy, autority a další podobné. Mimo jiné si můžeme povšimnout mnoha emotivních okamžiků, kdy hlavní hrdinka projevuje vztek, lítost, smutek, ale také radost, lásku a mnoho dalších.

Hlavní hrdinka je zprvu šikanována svým okolím, a to jak svými nevlastními sourozenci, tak i macechou. Všichni jí ubližují a nutí ji k tomu, aby činila to, co je jí proti srsti a za normálních okolností by se tak vůbec nechovala. Nejsmutnější na tom však je, že se vše posléze obrátí proti ní. Macecha ji pošle do internátní školy v Lowoodu, odkud už se Jana Eyrová do usedlosti, kde vyrůstala, nikdy nevrátí. Stane se z ní v podstatě ze dne na den sirotek, o něhož nemá nikdo zájem a je jen na ní, jak se svým životem protluče. Půjde jí to? Srovná se se svým údělem?

Způsob vyprávění je strhující a živý. Čtenář tak doslova jednotlivé kapitoly hltá, ať už jsou jakkoliv dlouhé. Vypravěčem se stala sama Jana Eyrová, jež nás seznamuje se svým těžkým životním údělem. Mohu tedy tvrdit, že jsme přímo účastni všemu, co se v příběhu odehrává. Charlotte Brontëová tedy k odvyprávění použila vypravěče subjektivního, tedy v ich-formě, a to v minulém čase. Janino vyprávění je doplňováno velkým množstvím dialogů, jež děj oživují. O jakési zpomalení se pak postaraly četné popisy prostředí a charakteristiky postav. V obou případech šla autorka do hloubky. Nemusíte mít ale vůbec strach, vše se čte velmi dobře.

Vyprávění nepředchází žádný úvod, tudíž budete rovnou vrženi do víru dění. To však ale vůbec není na překážku, protože se ihned od začátku něco děje a nebudete se tedy vůbec nudit. Postupně se sžijete s hlavní protagonistkou a vžijete se do jejího náročného osudu. Celý román je rozdělen do 38 kapitol, poslední kapitola je zároveň závěrem počinu. Svazek je uzavřen vysvětlivkami, jež jsou při interpretaci díla hodně důležité. Obsahují nejen vysvětlení cizích slov, ale také překlady z cizích jazyků, častokrát se jedná o latinu. Čtení románu je tedy jednoduché a bez sebemenších problémů.

Co se týče postav, nejhlouběji je z pochopitelných důvodů propracována Jana Eyrová. Ostatní jsou sice popsány detailně, ale ne tak hloubkově. Dokonce se objevují i pouhé figurky, jež se sice objeví a jsou jmenovány, ale do osudů protagonistky nijak zvlášť nezasahují. Prostě se jen ukáží a hned zase zmizí. Některé postavy se na osudu Jany hodně podepíší, jiné ji prokazují lásku a užívají si její přítomnost.

Ač je svazek vcelku obsáhlý, má úctyhodných 568 stran, čte se téměř sám. Graficky je zpracován velmi dobře. Grafici použili velkých patkových písmen, jež se čtou bez problémů, protože vedou oči po řádcích a zároveň nijak nenamáhají zrak. Jednotlivé odstavce byly zarovnány do bloku. Text je většinou jednolitý a není nijak narušován, což je dobře, protože se nebudete ztrácet v ději.

Po jazykové stránce jsem byla mile překvapena. Očekávala jsem, že vzhledem k obsáhlosti titulu by se mohlo objevit více chyb, ale opak byl pravdou. Sice se občas stalo, že bylo vypuštěno či přidáno nějaké písmenko, ale většinou jsou to drobnosti, jež nijak nezasahují do významů výpovědí. Stylisticky je dílo kvalitní. Mohu tedy říci, že jsem opravdu spokojená.

„Ten den se na procházku vůbec jít nedalo, i když ráno jsme se asi hodinu toulali mezi křovinami, ze kterých už dávno opadalo listí. Po obědě (ten vždycky býval brzo, pokud paní Reedová neměla pozvané hosty) sem mrazivé povětří přihnalo temné mraky a s nimi i pořádný liják, takže se opravdu nedalo vyjít ani na krok.“


BRONTËOVÁ, CHARLOTTE. Jana Eyrová. Voznice: LEDA, 2018. ISBN: 978-80-7335-529-6. s. 5

Moje subjektivní hodnocení románu Jana Eyrová je více než pozitivní. Klasickou literaturu mám ráda a jsem spokojená, když si mohu přečíst další z kánonových děl. Líbí se mi, že se nakladatelství LEDA nebálo ve svém sortimentu vytvořit ediční řadu věnovanou literárním skvostům. Tento román si skutečně zasloužil zařazení mezi tyto pomyslné perly světové literatury. Od první stránky si mě osobité vyprávění získalo a ač jsem mnohokrát s Janou trpěla, mohu říci, že mě hluboce zasáhlo a donutilo mě zamyslet se nad svými skutky. Zvolená témata jsou zajímavá a podobná díla budou mít velký dosah téměř v každé době. Mohu tedy s klidným svědomím říci, že je román nadčasový. Dílo hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %.

Knihu s radostí doporučím všem dospívajícím, ale i dospělým čtenářům, kteří se rádi vciťují do postav a prožívají s nimi jejich náročný úděl.

Bibliografické údaje

Název knihy Jana Eyrová
Autor Charlotte Brontëová
Žánr romantické romány
Nakladatelství LEDA
Rok vydání 2018
Počet stran 568
ISBN 978-80-7335-529-6
Nákup knihy www.leda.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz



LEDA

Nakladatelství LEDA vydává slovníky a učebnice celkem pro 28 jazyků světa. V roce 2007 rozšířilo svoji nabídku o literaturu beletristickou a naučnou.

www.leda.cz



Palmknihy

PalmKnihy jsou největším a nejstarším obchodem s elektronickými knihami v České republice. Téměř dvanáct tisíc titulů od více než šest seti nakladatelství doplňuje také široká nabídka audioknih. Přehledný a intuitivní eshop umožňuje okamžitý a jednoduchý nákup e-knih, které můžete začít číst ještě dnes. Dostupnost všech formátů e-knih zajišťuje podporu všem zařízením, od čteček až po počítače nebo mobily. Na Palmknihách navíc najdete i stovky titulů zcela zdarma. Široký záběr slevových akcí učiní každou e-knihu dostupnou, díky předprodejům pak první stránky novinek ochutnáte mnohem dřív, než se kniha objeví na pultech.

www.palmknihy.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář