Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Dítě školkou povinné: Ze života andílků – Martin Macek Cabicar

16. 8. 2017

Je to tu, malá Viki zase řádí a s ní i její tatínek, jenž všechny zábavné epizodky z rodinného života zachycuje. Je to až k nevíře, co takové malé dítě může zapříčinit. Martin Macek Cabicar se znovu přihlásil o slovo, tentokrát s třetím pokračováním série Dítě školkou povinné. Tentokrát knížka dostala podtitul Ze života andílků. Na počátku jsem byla trošku v rozpacích a nevěděla jsem důvod tohoto výběru, protože mi malá dívenka připadá spíše jako ďáblík. Když jsem se však pořádně začetla, věřte, že mě to nestálo žádné úsilí, záhada byla odhalena. Pokud vás zajímá, jak to s tím podtitulem je, zkuste si tuto sbírku povídek přečíst a uvidíte sami. Teď už je na čase, abychom se společně podívali na oficiální popis knihy.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„3. kniha v sérii Dítě školkou povinné. Další nálož úsměvných a hlavně vtipných příhod s nyní již čtyřletou Viki. S touto knížkou se budete chlámat, řehtat a slzet smíchy.“

Kniha Dítě školkou povinné: Ze života andílků vyšla v roce 2016 v nakladatelství Grada pod vlastní značkou COSMOPOLIS. Pokud jste spíše příznivci e-knih, ani vy nebudete zklamaní. V roce 2017 se tento titul objevuje v sortimentu obchodu s elektronickými knihami Palmknihy.cz.

 

Když jsem se rozhodovala, co bych si ráda ve své čtečce přečetla tentokrát, moje volba byla jasná. Oko mi padlo čirou náhodou na pokračování mojí oblíbené humorné série. Již dlouho jsem si knihu toužila přečíst, a teď nastala ta správná chvíle. Již z předchozích zkušeností jsem věděla, jak je kniha sestavena, o co v ní jde a jak ji správně číst. Vy si sice řeknete, že je kniha jako kniha, ale v tomto případě by tento postup byl velkou chybou. Sbírku povídek se nevyplácí číst na veřejných místech, protože téměř neustálé výbuchy smíchu by z vás mohly udělat pěkného blázna. To však jistě nebyl autorův záměr. Ten se snaží pouze zachytit rodinné zážitky a podělit se o ně s námi čtenáři.

 

Příběhy obsažené v této knize jsou zajímavé, čtivé a vtipné. Osobně jsem se při čtení hodně pobavila a ráda se budu k titulům této série vracet. Pokud jste přečetli všechny tři knihy, můžete mít pocit, že se některé příběhy opakují, avšak autor opakující se zápletce dokáže vtisknout úplně jiný rozměr pomocí odlišné pointy. Díky tomuto postupu kniha nepůsobí staticky. Stále se tam něco děje. Očekáváte-li, že se budete při četbě zabývat jen trampotami malé dračice, věřte tomu, že to tak úplně není. Autor sleduje rodinný život komplexně, a proto nejsou výjimkou kapitoly, jež se zabývají pouze rodiči dívenky. Ač si můžete myslet, že hlavním strůjcem typu je právě ono dítko, není tomu tak. Velkou dávku vtipu autor zakódoval i do postav maminky a tatínka. Není tedy ani jedna kapitola, u níž byste se přímo nudili a uvažovali o tom, že knihu odložíte.

 

Jednotlivé příběhy jsou vyprávěné subjektivní ich-formou. Na živosti a spádu pak přidávají časté dialogy, jež zaručují to, že vykouzlí úsměv na tváři. Bez rozprav by kniha určitě nebyla tak humorná, protože, troufám si tvrdit, že veškerý vtip nesou právě ony. Vypravěč je účastníkem děje, a proto máte neustále pocit, jak kdybyste seděli s kamarádem u kafe a on vám vyprávěl o trampotách, jež neustále prožívá se svým potomkem.  I přes častou trapnost situací si vypravěčský subjekt zachovává nadhled a čtenáře nezatěžuje nezajímavými informacemi. I když… Jedna kapitola mi přišla trošku nadbytečná. Nevěděla jsem, co si myslet o tom, když vypravěč popisuje svůj problém u pisoáru. Kdyby této kapitoly nebylo, troufnu si tvrdit, že by kniha na kvalitě neztratila.

 

Když se ještě vrátím k tomu, jakým způsobem se vyjadřuje v knize malá Viki, byla jsem překvapena již u prvního dílu. S každou knihou pak můj údiv exponenciálně stoupal, protože na to, že je malé dívence v poslední sbírce povídek bez mála pět let, vyjadřuje se často jako dítě mnohem starší. Někdy bych si troufla tvrdit, že dítě v jejím věku ani nemůže mít takovou slovní zásobu jako má právě ona. Avšak právě tato vlastnost a předčasná vyspělost subjektu autorovi přispěla k tomu, že vytvořil dílo, jež baví a pobaví.

 

Titul má pouze krásných 184 stran. Tím, že se pyšní veškeré povídky velkou čtivostí a rychlým spádem, děj vám bude plynout před očima závratnou rychlostí. Z tohoto důvodu soubor povídek ocení i (ne)čtenáři. Tento fakt hodnotím také velice pozitivně, protože autor tímto způsobem dokázal kápnout do noty opravdu téměř každému.

 

Veškeré příhody jsou odvyprávěny chronologicky tak, jak se staly. Díky kontextu jednotlivých kapitol si čtenář může příhody i časově zařadit. Dalo by se říci, že tentokrát se nejčastěji pohybujeme v zimním období. Nicméně chlad na vás z povídek určitě nezavane, spíše bych tvrdila, že vás zahřejí u srdíčka a pohladí po duši. Spokojeni budou zejména milovníci humoristických příhod a pochopitelně rodiče, kteří se chtějí potěšit četbou o (ne)štěstí rodiny vyobrazené v tomto titulu.

 

Když bych to měla všechno shrnout, musím konstatovat, že s dalším dílem byla malá Viki trošku rozumnější, avšak i přesto si dokázala udržet svůj vtip. Autor si s vyprávěním pohrál a já už se teď těším na další setkání s jeho knihami a pochopitelně i na další shledání s malou dračicí, kterou jsem si zamilovala. Oblíbila jsem si i autorův styl psaní, a proto jsem si pořídila i další jeho knihy. Jsem zvědavá, jak se mi budou líbit. Se sérií Dítě školkou povinné jsem nad míru spokojená a v tuto chvíli mi je hodně líto, že jsem již dočetla poslední díl. Již teď vím, že se mi bude po Viki hodně stýskat. Za skvělý čtenářský zážitek patří autorovi velké díky. Soubor vtipných povídek hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky obchodu s eletronickými knihami Palmknihy.cz. Pokud byste se i vy rádi začetli do vtipných příhod rodinky, můžete si titul pořídit právě zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Humor, Literatura česká
Vydáno: 2016, Grada
1. vydání originálu: 2016
Počet stran: 184
Edice: Cosmopolis
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-271-0344-7

Chci srovnat cenu titulu v dalších knihkupectvích.

Uložit

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    16. 8. 2017

    Opět nic pro mne.

    • Odpovědět

      Iwik

      16. 8. 2017

      Věřím tomu, že se příště do Tvého vkusu trefím. Zatím nebudu prozrazovat čím, ale věřím tomu, že to příště vyjde :).

  2. Odpovědět

    Joina

    22. 8. 2017

    Líbí se mi, ale já bych radši počkala, až budu mít dítě a potom mu to budu předčítat 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      24. 8. 2017

      Také fajn idea. Myslím si, že se pak u příběhů budete bavit společně a třeba vzniknou i nějaké vaše vlastní rodinné příhody :-).

Zanechat komentář