Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Jak se žilo sedlákům?

16. 12. 2015

Paměti sedláka Josefa Dlaska

Josef Dlask

Úvod: Josef Pekař

 

Doslov a poznámky: František Kutnar

 

Paměti sedláka Josefa DlaskaChcete se dozvědět něco o tom, jak se žilo na venkově v novověku? Zajímá vás, jaké radosti a strasti v tomto období prožívali sedláci v severních Čechách poblíž Turnova? Pokud jste na obě otázky odpověděli ANO, tato kniha je určena právě vám.
 
Autorem úvodu knihy se stal významný český historik Josef Pekař. V této části nám je představena nejen politická situace v rámci celé monarchie, ale i Evropy. Zároveň nám však dává celé dílo do dobového kontextu. Doslovem a poznámkami knihu opatřil Pekařův žák František Kutnar.
 
Kniha, je psána formou kronikářského záznamu, autor v ní popisuje rok po roce. Vždy se můžeme dozvědět o tom, jak se rozvíjelo jeho stavení, co vše pěstoval, jaká zvířata choval, co vše v daném roce dokázal (jelikož byl v letech 1821–1831 rychtářem v obci Bukovina, je tam těchto záznamů požehnaně). Dále se můžeme dozvědět o přírodních podmínkách, které v té době panovaly. Poznámky v této knize jsou pro milovníky historie velmi pozoruhodné a usnadňují utvoření historického obrázku o té době.
 
Zajímavé je sledování toho, jak se venkova dotýkají, popř. nedotýkají některé politické události dané doby. Můžeme sledovat i popis některých válek a strach z nich. Velice mě překvapil přehled, který sedlák měl o situacích, které se neděly v jeho okolí. Překvapením pro mě však bylo i to, že Josef Dlask byl velice vzdělaným člověkem, což je znát i na jeho zápisech.
 
Hlavním kritériem, na které bych se měla v tomto článku zaměřit je jazyková stránka díla. V knize můžeme krásně pozorovat to, jak se vyvíjel český jazyk. Pokud dílo čteme pozorně, tak si můžeme všimnout toho, že bylo transliterováno z ručně psaného originálu, celkem často si toho můžeme povšimnout díky tomu, že jsou některé části slov psány v závorkách. K tomuto dochází v případě, kdy je vypuštěna část slova pro účel zkrácení ručně psaného textu. Když se vrátím zpět k poznámce o vývoji jazyka, musím podotknout, že ten je zřejmý. Pokud porovnáme první roky s posledními zápisy, jisté změny např. v pravopise, skloňování apod. objevíme.
 
Kniha je útloučká a čte se téměř sama, zápisy jsou krátké. Vyskytují se zde 2 obrázky, které nám ukazují statek Josefa Dlaska a rukopis tohoto sedláka. Musím podotknout, že i rukopis je velice dobře čitelný, když se na obrázek zadíváte, myslím si, že perfektně přečtete celý text.
 
Četba tohoto díla pro mě byla velice obohacující jak z literárního a jazykového hlediska, tak i z toho historického. Na malém místě se dozvíte shrnutí událostí za 137 let. Autor knihu začíná v období, kdy byl přestavován statek. První informace, které vždy v kapitole jsou, jsou informace o počasí, které v daném roce bylo. Toto bylo pro sedláka velice důležité, protože se od toho odvíjela úroda a tím pádem i otázka obživy pro daný rok.
 
Kniha se mi velice líbila a mohu ji doporučit všem, kteří mají zájem o literaturu z období novověku. Myslím si, že je velmi dobrým průvodcem tímto obdobím i pro studenty historie.
 
Bibliografické údaje:
Žánr:                     Naučná literatura – Ostatní
Rok vydání:         1941
Počet stran:         136
Nakladatelství: Melantrich
Edice:                   Odkaz minulosti české
Vazba knihy:    vázaná s přebalem

 

štítky
podobné články
bez komentářů
  1. Odpovědět

    Eliška - Věnováno knihám

    17. 12. 2015

    To vypadá vážně zajímavě. Nikdy není na škodu dozvědět se, jak se žilo v dobách minulých. Díky za lákačku:)

  2. Odpovědět

    Bichlička

    18. 12. 2015

    Škoda, že to není formou románu – takový F.L.Věk je naprostá klasa 🙂 a moc mě podobné knížky baví.

  3. Odpovědět

    Iwik Pásková

    18. 12. 2015

    Tvůj komentář mi udělal velkou radost. Myslím si, že nebudeš zklamaná. Určitě to stojí za přečtení :).

  4. Odpovědět

    Iwik Pásková

    18. 12. 2015

    Sice to není formou románu, ale určitě to za pozornost stojí. Je to pramen, který je důvěryhodným popisem dané doby :). Ale docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo v románové verzi, asi by to bylo hodně zajímavé čtení. PS: Neboj, klasiku opět nějakou připravuji :).

Zanechat komentář