Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Žena z kajuty č. 10 – Ruth Ware

4. 12. 2017

Traumatický zážitek, návrat milovaného přítele Judy, pracovní cesta a pak? Vypadá to jako černá díra. Co se vlastně vůbec stalo? Asi ani sama nevíš, že? Viděla jsi ji, nebo jsi ji neviděla? Vždyť ti přece dala tu věc. Ještě včera jsi s tou věcí pracovala, dnes ji hledáš a nemůžeš ji najít. Proč? Že by ti někdo chtěl ublížit? Má k tomu důvod? Třeba jsi viděla něco, co jsi vidět neměla. Přesně takový je nový román anglické autorky Ruth Ware, která si moje srdce získala svou prvotinou Všude kolem černý les. Je i Žena z kajuty č. 10 tak kvalitní? To se dozvíte níže.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil s paluby do moře jakousi ženu. Novinářka je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně… Důmyslně vystavěný román, který připomíná vrcholná díla Agathy Christie, je plný překvapivých zvratů a mrazivých odhalení.“

Kniha Žena z kajuty č. 10 vyšla v originálu (The Woman in Cabin 10) v roce 2016. U nás jsme se jejího překladu dočkali v roce 2017. O jeho vydání se postaralo nakladatelství LEDA, které se zaměřuje na vydávání slovníků, učebnic, ale i beletristických titulů.

 

V okamžiku, kdy mi byl tento román nabídnut k recenzi, nemohla jsem odmítnout. Jak jsem již naznačila výše, měla jsem tu čest přečíst si autorčin debut, který mě uchvátil. Chtěla jsem tedy zjistit, zda mě i Žena z kajuty č. 10 položí na lopatky.  Než mi kniha přišla, neustále jsem si pročítala její anotaci, která slibuje jízdu ve velkém. Pak jsem objevila na youtube i její zajímavý trailer. Již v té době jsem věděla, že jsem si vybrala více než dobře. V okamžiku, kdy mi domů přišel balíček a já si vybalila bichličku, uchvátila mě obálka, která má speciálně upravený povrch. Když knihu držíte v rukou, máte pocit, jako kdyby po ní opravdu stékala voda. Nikdy jsem nic podobného neviděla, ač jsem se za svůj aktivní čtenářský život už setkala s mnohými úpravami přebalů.

 

 

Neuběhlo ani 15 minut od rozbalení balíku a už jsem byla plně ponořena do zajímavého a velice čtivého příběhu. Úvodní slovo je krátké a jedná se o vylíčení snu, nebo snad reálné skutečnosti? To zjistíte sami, když si román přečtete. Nicméně již tato jediná stránka vás vtáhne do děje a vy nebudete moci odolat číst dále a dále. Nebyla snad ani minuta, kdy bych se při čtení nudila, nebo dokonce uvažovala o tom, že knihu odložím. Autorka vás vtáhne do umně do příběhu a po celou dobu si s vámi bude prostřednictvím textu pohrávat. Je totiž docela zajímavé sledovat korespondenci či útržky z novinových zpráv o tom, co se stalo či stane hlavní hrdince Lo. Je to zajímavá hra autorky se čtenářem a skvělý způsob, jak čtenáře upoutat do křesla. On přece touží po zjištění, jak to všechno doopravdy bylo. Nebo snad nikoliv?

 

Celá kniha je rozdělena do osmi částí. Na konci každé z nich najdete zmiňovaný úryvek z mailů či zpráv. Všechny části jsou různě dlouhé. Některé obsahují jen pár krátkých kapitolek, jiné jsou dlouhé. Román má dohromady 37 kapitol a jejich příběh se odehrává na nádherných 368 stranách. Všechny části a kapitoly byly od sebe náležitě odděleny. Co se týče grafické úpravy titulu, byla jsem opět nad míru spokojená. Velikost písmen naprosto ideální, zvolený font také. Stejně tak jsem byla spokojená i po stránce gramatické. Mohla jsem si tak užít naprosto skvělý čtenářský zážitek, který nebyl ničím narušován.

 

Ruth Ware je dle mého názoru výborná vypravěčka, která si najde své čtenáře velice snadno. Její vyprávění je často hodně zašmodrchané a než dočtete do konce, nevíte, jak to všechno dopadne. Líbí se mi její brilantní pointy, které opravdu najdete až na úplném konci příběhu. Nemám totiž ráda takové romány, při jejichž čtení víte již pomalu od desáté strany, jak to všechno skončí. Autorka vás svým stylem psaní doslova připoutá ke křeslu a nepustí vás do té doby, dokud nezjistíte, jak to dopadlo. V románu se objevuje velké množství postav, některé jsou jen tak na pozadí a nepotřebují hlubší prokreslení, avšak ty, které se nám ukazují často, tak jsou prokresleny do nejmenších detailů. Víme o nich téměř vše. Nicméně musíme brát v potaz to, že je děj odvyprávěn subjektivní ich-formou, kterou doplňuje celá řada dialogů. Příběhem nás totiž provází hlavní hrdinka Lo. Popisy postav jsou tedy subjektivní tak, jak hrdiny vnímá ona. Celý román je psán v minulém čase.

 

Dílo je celistvé a každá kapitola se nám tak může jevit coby dílek do puzzle děje. Musím říci, že jsem si jeho četbu opravdu užívala a byla jsem nadšená. Nebudu se tajit tím, že mě Ruth Ware ani tentokrát nezklamala a opět mi naservírovala na zlatém podtácku příběh, který má hlavu a patu a je neskutečně chytrý. Ne nadarmo se pyšní tím, že se stal Světovým bestsellerem #1, což hlásí už samotná obálka. Jeho kompoziční rámec mě doslova překvapil, očekávala jsem množství paralel, ale nakonec se tu objevuje pouze chronologická kompozice, která je sem tam protknuta nějakou tou retrospektivní vzpomínkou.

 

Moje subjektivní hodnocení tohoto literárního skvostu nemůže být jiné než pozitivní. Vychutnala jsem si každé písmenko v textu. Thriller dle mého názoru splnil to, co slibovala jeho anotace. Byla to mořská bouře, která vám chvilkami nahání strach, občas vás napne k prasknutí, a dokonce vám vžene i slzy do očí. Autorka dokáže úžasným způsobem zaútočit na psychiku svého čtenáře, čímž si ho dokonale omotá kolem prstu a nepustí ho do té chvíle, dokud nedočte do poslední tečky. S touto knihou vám zajisté utečou dlouhé zimní večery, ani nebudete vědět jak. Pokud netušíte, co si letos máte přát od Ježíška pod stromeček a máte rádi napínavé příběhy, zkuste si mu napsat právě o tento poutavý román. Za luxusní počtení, při kterém jsem se nenudila ani vteřinu, dávám románu nádherných 100 % a s radostí ho budu doporučovat dále.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří vřelé poděkování nakladatelství LEDA. Pokud vás recenze zaujala a budete si chtít tento poutavý román přečíst také, můžete si jej pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

The Woman in Cabin 10 (2016)

Žánr:
Literatura světová, Thrillery, Záhady
Vydáno: 2017, Leda
Počet stran: 368
Autor obálky: Ondřej Červenka
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7335-471-8

Srovnejte cenu knihy v ostatních obchodech…

štítky
podobné články

Zanechat komentář