Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Lenčiny katastrofy: Zaklínání hadů – Alice Pantermüllerová, Daniela Kohlová

5. 11. 2018

Moji milí přátelé, již potřetí se k vám vracím a i tentokrát se mnou přichází vlna zábavy a milého počtení. Už se vám nemusím představovat, mnozí z vás, kteří tyto stránky čtete, jste si tu mohli přečíst i recenze předchozích dílů (Lenčiny katastrofy 1, Lenčiny katastrofy 2). Momentálně jsem žákyní 5. B a setkáme se ve chvíli, kdy mě čekají velikonoční prázdniny. Všichni moji spolužáci vyráží se svými rodiči „za hranice všedních dní“, jen já s těmi mými… Ale to už bych moc prozrazovala. Jediné, co ještě dodám, je, že se máte na co těšit.

Ve třetím dílu Lenčiných příhod se jen na počátku vyprávění setkáte s našimi starými známými, a to nejlepší Lenčinou kamarádkou Xeňou, kamarádem Pavlem a jejich spolužáky. Nebude chybět ani indická flétna, jež je příčinou mnohých hrdinčiných katastrof. Ta dokonce jako jediná bude Lenku a její rodinu provázet po celou dobu dovolené a ani tentokrát se to neobejde bez potíží. Mohu vám tedy garantovat, že si užijete skvělé počtení, které pro vás připravily Alice Pantermüllerová, Daniela Kohlová a Mária Schwingerová, která pro vás knihu přeložila. Zaklínání hada opět uchvátí jak dívky, tak i chlapce. Znovu v příbězích odhalíte nejen velkou dávku humoru, ale také akce. Poslední věcí, kterou v úvodu zmíním, je grafické zpracování svazku, které přitáhne oko každého dítěte. Více si o titulu povíme níže.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„3. kniha v sérii Lenčiny katastrofy.
Hurá! Konečně prázdniny! Většina dětí z 5.B zůstane doma, jen moje rodina pojede na biofarmu do Krkonoš. I když jsem spolu s Jakubem a Šimonem, svými blbobráchy, hlasovala pro středomořský ostrov. To není fér! Ovšem na takové biofarmě bude zase hodně biozvířat. A já mám zvířata strrraaašně ráda! Kromě toho s nimi budu i trochu cvičit, protože jsem už objevila tajemství své indické zobcové flétny: Umí zaklínat hady! Zejména kobry. Ale podle flétny budou tančit určitě i žížaly. Jen musím ještě najít ty správné tóny… Třetí díl dobrodružství Lenky Patrmanové, která si píše deník plný legrace.“

Komiksový deník Lenčiny katastrofy: Zaklínání hadů vyšel v originálu (Mein Lotta-Leben. Hier steckt der Wurm drin! v roce 2018, u nás se jejího překladu dočkáváme v tom samém roce a o jeho vydání se postaralo nakladatelství Bookmedia. Jak jsem již výše poznamenala, jedná se již o třetí díl ze série Lenčiných katastrof.

Knihy o Lence si mě získaly již od samého začátku. Věděla jsem, že v Německu již několik dílů Lenčiných katastrof vyšlo, a tak jsem se těšila na chvíli, kdy vyjde další pokračování i u nás. Moc dlouho to netrvalo a já si knihu mohla přečíst. Udělalo mi velkou radost, když se na mě nakladatelství Bookmedia obrátilo, zda bych nechtěla zrecenzovat i toto pokračování. S radostí jsem tedy nabídku přijala a musím konstatovat, že jsem rozhodně chybu neudělala, protože kvalita knih o Lence stoupá a objevuje se v nich stále více legrace, ale i akčních scén.

Každá ze tří knih má jinou barvu obálky, tentokrát se  na nás směje Lenka z oranžové obálky, na níž je zachyceno mnoho výjevů, jež nás budou celým příběhem provázet. Desky i tentokrát připomínají paperback, ale jsou pevné, takže se nestane, že by se vazba čtením poničila. Mohu říci, že i tentokrát je obálka zpracována s vtipem, jež je ilustracím Daniely Kohlové vlastní.

Grafické zpracování titulu je opět bravurní. Celý děj je doprovázený množstvím obrázků, komiksových bublinek a nejrůznějších fontů písma, jež text ozvláštňují a zároveň oživují. Dovolím si tvrdit, že právě takovéto knihy dokážou dovést dětského čtenáře, který má již od samého prvopočátku odpor ke čtení, k tomu, aby si knihu přečetl. Důvodem je právě to, že velkou textovou plochu zabírají právě obrázky. Co se týče fontu, i  tentokrát je zvolen tak, že text vypadá, jak kdyby jej opravdu někdo psal rukou. Zajímavé je, že pokud se děje v příběhu něco zajímavého, autorka se to snažila zvýraznit, a to jak pomocí jiného fontu písma, tak i formou obrázků. Z tohoto důvodu se vyprávění velmi dobře čte a působí živým dojmem, jak kdyby čtenáři byl text vyprávěn ústně. Styl zvoleného písma hodně vypovídá i o tom, jak se hlavní hrdinka v danou chvíli cítí. Má radost? Je použito většího a zdobnějšího písma. Je naštvaná? Písmo je roztřesené a menší. I ve třetím díle můžeme poodhalit nové charakterové vlastnosti Lenky, zjistíme o ní, že je učenlivá a jen tak se nevzdává. Tato hrdinka tedy může být dětskému čtenáři jakýmsi vzorem a může se z čtení jejích příběhů poučit. Avšak ani tentokrát nejsou tyto charakterové vlastnosti vyjádřeny přímo a musíme vycházet z dějových popisů. Ostatní postavy, které se v knize objevují jsou ale popsány detailně a do hloubky. Přesně tedy víme, jaké jsou.

Kniha je i tentokrát stylizována coby deník. Každá kapitola v sobě ukrývá příhody z jednoho konkrétního dnu. O jaký se jedná, to se dozvíte v nadpisu. Vyprávění je plné akce, humoru a někdy se objevuje i napětí. Při čtení se rozhodně dětský čtenář a ostatně ani ten dospělý nebude nudit. Ilustrace dotvářejí atmosféru, oživují a doplňují celý příběh. I tentokrát najdeme vysvětlující obrázky přímo v textu. Svazek má pouhých 160 stran, příhody se čtou velmi rychle a všichni čtenáři si zajisté Lenku a její trable oblíbí.

Příběh je odvyprávěn v subjektivní ich-formě, a to přímo Lenkou. Její vyprávění je pak doplněno mnohými dialogy, bez nichž by to nebylo ono. Děj plyne chronologicky, ale místy se objevuje retrospektiva, v níž se Lenka ve vzpomínkách vrací do minulosti. Avšak hlavní slovo tu má přítomnost, jíž dívka žije a užívá si ji plnými doušky. Všechny kapitoly popisují nástrahy (ne)všedního dne hlavní hrdinky. Jednotlivé epizody jsou vcelku krátké. Třetí díl navazuje na ty předchozí a můžeme si v něm přečíst události dalších 14 dnů (12. – 26. března), avšak některé dny jsou vynechány.

Moje subjektivní hodnocení je opět ryze pozitivní. S radostí jsem si užila každou Lenčinu lapálii a příhodu. Knihu jsem přečetla během pár chvil. Lenka je skvělá holka, která umí pobavit a nikdy se s ní nebudete nudit. Na této knížce mě opět upoutal její vtip, jenž, jak je vidět, pobaví jak dětského čtenáře, tak i toho dospělého. Velkou devizou titulu je, že si jeho prostřednictvím děti oživí a rozšíří slovní zásobu. Zároveň oceňuji již zmíněné ilustrace, jež zabírají vcelku velkou plochu, a proto dítě nebude traumatizované z toho, že musí číst suchý text. Obrázky jsou kvalitně zpracované. Spolupráce autorky s ilustrátorkou je jedním slovem skvělá. Za výborný čtenářský zážitek patří oběma velké díky. Nesmím však zapomenout ani na výborně zpracovaný překlad, jenž si také zasluhuje pochvalu. Kniha si ode mě zasloužila nádherných 100 %. S radostí ji doporučím všem, kteří mají doma děti se smyslem pro humor.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství Bookmedia. Pokud vás recenze oslovila a budete si chtít tento kouzelný a tuze vtipný příběh přečíst, můžete si jej pořídit v e-shopu nakladatelství.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:Lenčiny katastrofy(3.)
Orig. název:Hier steckt der Wurm drin! (2018)
Žánr:Dobrodružné, Pro děti a mládež
Vydáno:2018, Bookmedia
Počet stran:160
Ilustrace/foto:Daniela Kohl
Vazba knihy:pevná/vázaná
ISBN:978-80-88213-30-7
štítky
podobné články

Zanechat komentář